Novosti

04/10/2016

Veliki odaziv građana na javnim tribinama za mjesne odbore

Danas su u poslijepodnevnim satima održane javne tribine za mjesne odbore Busoler i Valdebek te Kaštanjer, Monvidal i Gregovica namijenjene građanima koji su svojim prijedlozima pomogli u kreiranju gradskog proračuna za 2017. godinu.

Zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Roberta Cveka, pročelnika gradskih upravnih odjela te predstavnika gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova, otvorio je javne tribine istaknuvši kako su predstavnici grada ovdje kako bi saslušali prijedloge i potrebe građana, te kako bi zajedničkim snagama pokušali odgovoriti na njih te ih uvrstili u proračun za iduću godinu.

Uvodno je pročelnica UO za financije i opću upravu Vesna Sajić pred predstavnicima Grada Pule i direktorima gradskih tvrtki te 50-tak stanovnika MO Busoler i MO Valdebek pojasnila dinamiku izrade proračuna naglasivši kako će zajedno s građanima nastojati skrojiti verziju proračuna koja će maksimalno zadovoljava potrebe građana grada Pule.

Stanovnike Busolera najviše je zanimalo kada će se krenuti s realizacijom asfaltiranja Busolerske ceste i Šandaljske ulice pa je tako Branko Poropat upitao predstavnike Grada zašto se već 40 godina čeka na uređenje ovih ulica i postavljanje prikladne infrastrukture poput javne rasvjete na to područje. Zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Ingrid Bulian napomenula je kako se radi o izrazito problematičnom području na kojemu su nažalost pomaci spori zbog imovinsko-pravnih odnosa koji uvelike otežavaju rješavanje ovog problema.

Olgu Šuvaković iz Monte Magna zanimalo je kada će se njena kuća priključiti na kanalizacijski odvod na što joj je direktor Pragrande d.o.o. Igor Stari pojasnio kako je obavljena sva potrebna dokumentacija te kako će se konačan priključak obaviti u skladu s financijskim mogućnostima. Također je napomenuo kako je u skladu s nadolazećim EU projektom 2018. godine pred Pulom, a posebno prigradskim naseljima jedinstvena prilika zajedničkog spajanja tisuću domaćinstava koje imaju slične probleme.

Na javnoj tribini namijenjenoj MO Kaštanjer, MO Gregovica i MO Monvidal glavnu su riječ imali predsjednici MO koji su iznijeli prijedloge svojih stanovnika.

Predsjednica MO Gregovica Katerina Vrh upozorila je kako je Gregovica posljednji pulski kvart koji još nema izgrađeno sportsko igralište te je upitala zašto se radovi ne nastavljaju na izgradnji dječjeg igrališta. Također je predložila da se lokacija ispod trgovačkog centra Bille prenamijeni u obrazovnu funkciju odnosno da se ta lokacija osigura za izgradnju Osnovne škole. Pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Martina Šajina Mihovilović odgovorila je kako je izrađena sva potrebna dokumentacija za izgradnju sportskog igrališta i nastavak izgradnje dječjeg igrališta te da nastavak radova ovisi o financijskim mogućnostima Grada.

Vijećnik MO Gregovica Milenko Modrušan predložio je nadležnima da se početak ulice Brune Kosa promijeni iz jednosmjernog u dvosmjerno prometovanje kako bi se olakšalo i ubrzalo prometovanje u ostalim ulicama.

Predsjednik MO Kaštanjer Valter Bilić zatražio je da se čim prije riješi problematika parkiranja u ovom mjesnom odboru koje je izgradnjom novog trgovačkog centra postalo sve prometnije te je zatražio i da se parkovi obnove i postave nova i sigurna igrala za djecu.

Kristina Jaković iz Kaštanjera upozorila je na problematiku nogostupa u Japodskoj ulici te gubitak zelenih površina koji je došao kao rezultat izgradnje nekoliko višestambenih objekata, dok je Suzanu Botek zanimala mogućnost uvođenja direktne autobusne linije na Monvidal. Direktor Pulaprometa Igor Škatar pojasnio je kako zbog sigurnosnih razloga to nije izvedivo, ali i kako će se sa skorašnjom nabavkom novih autobusa stvoriti mogućnosti povezivanja ulice Bože Gubca i Japodske ulice sa postojećim autobusnim linijama.

Grad Pula, praksu zajedničkog kreiranja proračuna  nastavit će provoditi i ubuduće jer jedino dijalogom, izravnim kontaktom i transparentnim načinom vođenja grada može se izraditi kvalitetniji proračun, a mogu se realizirati i strateški projekti koji u konačnici dodatno podižu kvalitetu života u Puli.