Novosti

05/10/2016

Održana javna rasprava o ulozi društva u suzbijanju problema pretjeranje konzumacije alkohola kod mladih

U organizaciji Savjeta mladih Grada Pule, u suradnji s Udrugom mladih i ALUMNI FET Pula, danas su se od 11 do 13 sati u pulskoj Komunalnoj palači održale javan rasprava i predavanje učenicima srednje Ekonomske škole i Gimnazije Pula. Tema predavanja bila je "Ja i moje samopouzdanje", dok je tema javne rasprave odnosno parlaonice bila "Pretjerana konzumacija alkohola među mladima  - uloga društva u suzbijanju problema pretjeranje konzumacije alkohola". Parlaonicu i predavanje moderirala je Kristina Bulešić, pulska motivacijska govornica.
Srednjoškolci su se podijeliti u dvije skupine, afirmacijska skupina argumentirano je dokazivala da društvo može učiniti mnogo po pitanju rješavanja prethodno navedenog problema, dok se negacijska skupina zalagala za tezu da društvo ne može utjecati na izbore mladih koji svjesno konzumiraju alkohol te da neodgovorno ponašanje proizlazi od svake mlade osobe individualnom odlukom. Ponuđeno je niz rješenja, konstruktivnih sugestija, a mladi su se dotaknuli i mnogih tema koje direktno i indirektno utječu na stavove i odluke mladih osoba u svezi konzumacije alkohola.
Stručni žiri, koji se sastojao od članica Savjeta mladih Grada Pule i predstavnika Udruge mladih i ALUMNI FET Pula, jednoglasno je odlučio da je bolje argumente iznijela negacijska grupa koja je ujedno i pobijedila.
O zaključcima i rezultatima današnje debate i predavanja, raspravljat će se na sljedećoj sjednici Savjeta mladih Grada Pule, kako bi se konkretne prijedloge uputilo na razmatranje predstavnicima lokalne vlasti.
Rasprava se provela ususret obilježavanju mjeseca borbe protiv ovisnosti koji započinje 15. studenog.