Novosti

06/10/2016

Građani iznijeli prijedloge za MO Štinjan, Šijana i Veli Vrh

Posljednja javna tribina ciklusa na temu kreiranju Proračuna za 2017. godinu održana je za stanovnike mjesnih odbora  Štinjan, Šijana i Veli Vrh. Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, koja je na tribini nazočila u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Roberta Cveka, pročelnika gradskih upravnih odjela te predstavnika gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova, pozvala je sve prisutne na aktivno sudjelovanje. "Danas smo ovdje kako bismo saslušali vaše prijedloge, mišljenja i sugestije koje se tiču vašeg mjesnog odbora, a koje ćemo potom uzeti u obzir i sukladno mogućnostima uvrstiti u proračun za iduću godinu" uvodno je kazala Puh Belci nakon čega je pročelnica UO za financije i opću upravu Vesna Sajić pojasnila dinamiku izrade proračuna.

Nakon uvodnih riječi predsjednik MO Štinjan Dušanko Babić iznio je prijedloge i probleme stanovnika tog mjesnog odbora. Kao važnu temu istaknuo proširenja Štinjanskog groblja na što mu je direktor Monte Gira Darko Buršić odgovorio da je kompletna dokumentacija izrađena te da će se uskoro krenuti s proširenjem groblja. Isto tako dotaknuo se prioriteta poput izgradnje javnih sadržaja na mješovitoj zoni te javne rasvjete i komunalne infrastrukture s akcentom na kanalizaciju u ulicama Plazine, Kašćuni, Šurida, Baližerka te ostalim prometnicama. Predstavnici Herculanee i Pragrandea pojasnili su kako je trenutno u izradi projekt širenja kanalizacijske mreže prema kojemu Štinjan dobiva novih deset kilometara kanalizacije čime će se obuhvatiti gotovo 90 posto domaćinstava. Na pitanje o nastavku uređenja sportskih sadržaja odgovor je dao direktor Pula Sporta Erik Lukšić pritom kazavši kako je u planu kompletna obnova zgrade u kojoj je za sada obnovljena jedna svlačionica, sanitarni čvor i dio fasade te da se planiraju postaviti nova igrala koja će dodatno upotpuniti Sportski centar Štinjan. Projekt Hidrobaza pohvaljen je od strane sumještana no uslijedilo je pitanje o njegovom nastavku. Tako je pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić kazao kako se projekt planira nastaviti i dalje na način da se uredi kompletan pojas i izgradi plaža sa šetalištem i urbanom opremom.

U ime stanovnika Šijane predsjednik mjesnog odbora iznio je pitanje vezano za ulicu 43. Istarske divizije u smislu odvodnje. Pročelnik Škuflić na to je kazao kako se planira rekonstrukcija navedene ulice, ali da će se zbog zahtjevnosti radovi izvoditi u fazama. Na riječi pročelnika nadovezao se direktor Herculanee Igor Stari koji je pojasnio kako će problem plavljenja u potpunosti biti riješen izgradnjom sustava retencije na novom kružnom toku. Na upit izgradnji parkinga na potezu Mutvoranske ulice pročelnik Škuflić je kazao kako je izrađeno idejno rješenje.

Predsjednica mjesnog odbora Veli Vrh Ciznia Počeko Kranjec prenijela je upite stanovnika svog mjesnog odbora među kojima je bilo najviše onih vezanih uz infrastrukturne radove sljedećih ulica: Bunarska cesta, Brunjakova ulica, Paduljski put, Jeromelina ulice i Sponzina ulica te Vodnjanske ceste. Pročelnik Škuflić pojasnio je da za primjerice Paduljski put postoji lokacijska dozvola  no da se trebaju riješiti imovinsko pravni odnosi, problem koji u velikoj mjeri zahvaća i ostale spomenute prometnice. Na pitanje oko širenja sustava selektivnog prikupljanja otpada direktor Herculanee kazao je kako je u planu nabavka dodatnih kanti te unaprjeđenje projekta.

Grad Pula, praksu zajedničkog kreiranja proračuna  nastavit će provoditi i dalje putem web servisa www.proracun.pula.hr, web stranice pulaodlucuje.org te posebne aplikacije e-Proračun proracun.datasimplified.com. Prijedlozi će se prikupljati i elektronskim putem na adresu: proracun@pula.hr, te poštom na Pula, Forum 1, 52100 Pula, n/p gradonačelnika ili se pak mogu predati u Pisarnici Grada Pule, Stara tržnica 1. Rok za dostavu prijedloga je 10. listopad 2016. godine.