Novosti

11/10/2016

Podržana ratifikacija Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Danas se u prostorijama Komunalne palače održao sastanak s ciljem upoznavanja saborskih zastupnika/ica 8. izborne jedinice s potrebom ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Nazočni zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, saborski zastupnik i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Tamara Brussich složili su se kako je o ovom pitanju potrebno javno govoriti te se još jače zalagati za zaštitu prava žena.

Prisutne uvodno je pozdravio zamjenik gradonačelnika koji je kazao kako je riječ o vrlo aktualnoj i ozbiljnoj temi pred kojom se ne smije zatvarati oči, već djelovati.

O tome što je do sad učinjeno po pitanju ratifikacije Konvencije Vijeća Europe pojasnila je Biserka Momčinović iz Centra za građanske inicijative Poreč. "Cilj ovih aktivnosti je konačna ratifikacije konvencije koju je 2013. godine Republika Hrvatska potpisala no do danas ju nije  i ratificirala čime konvencija nije postala sastavni dio našeg pravnog sustava" kazala je Momčinović nadodavši kako je ovaj sastanak organiziran sa svrhom poticanja saborskih zastupnika da u Saboru pokrenu pitanje konvencije te isto tako da pomno prate sve zakone i akte koji će se od sada donositi a tiču se odredbi konvencije. Zbog interesa žena, zaštite žena i pružanja sveobuhvatne potpore žrtvama nasilja smatra se da je ratifikacije konvencije hitno potrebna, dodaje

Giovanni Sponza kazao je kako podržava ratifikaciju konvencije koja predstavlja temelj za izgradnju efikasnog sustava koji obuhvaća aktivnosti od pomoći do pružanja prevencije najranjivijim skupinama. "Svi zajedno moramo oštro osuditi svaki oblik negativnog ponašanja te se moramo posvetiti izgradnji zdravog, tolerantnog, otvorenog i sigurnog društva u kojemu postoje temeljna ljudska prava" naglasio je Sponza.

Inicijativu je pohvalila Brussich koja je istaknula kako je Istarska županija razvila jedan kvalitetan sustav u sklopu kojega djeluje i Sigurna kuća Istra. Na riječi predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova IŽ nadovezala se koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul pritom kazavši kako je u deset godina postojanja u ustanovi zbrinuto preko 250 žena s djecom, a dok je za njih 600 bio osiguran neki adekvatni oblik pomoći.

Naime, sastanak je organiziran u sklopu projekta Udruženim naporima - Ka novim evropskim standardima u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja, kojeg financira Europska unija u okviru IPA partnerskog programa za civilno društvo. Projekt u partnerstvu provode organizacije Autonomni ženski centar (Srbija), Udružene žene (Bosna i Hercegovina), Društvo SOS (Slovenija), Nacionalni savjet za ravnopravnost spolova - SOŽM (Makedonija), Sigurna ženska kuća (Crna Gora), Mreža Žene protiv nasilja Evropa - WAVE (Austrija) i Centar za žene žrtve rata - ROSA (Hrvatska). U Hrvatskoj se projekt provodi u suradnji s Centrom za građanske inicijative Poreč, Autonomnom ženskom kućom Zagreb, Domine iz Splita, OCD Delfin iz Pakraca i Udrugom Brod iz Slavonskog Broda.