Novosti

25/10/2016

Održani 4. Brazilski dani u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

Četvrti Brazilski dani u Puli otvoreni su 19. listopada 2016. u dvorani Središnje knjižnice predstavljanjem zbirki putopisne poezije Maje Klarić Quinta Pitangai Vrijeme badema.

Zbirka Quinta Pitangagovori o Brazilu i otoku Itaparica na kojem je pjesnikinja provela dva mjeseca na UNESCO-ovom rezidencijalnom programu za književnike, gdje je zbirka i nastala. Maja Klarić kroz svoju putopisnu poeziju prenosi doživljaje sa svojih putovanja po je tako prilikom predstavljanja Quinte Pitange ispreplićući anegdote i priče s putovanja te čitajući poeziju prisutne povela put Brazila.

Maja Klarić, putopjesnikinja, diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao književna prevoditeljica za razne nakladničke kuće u Hrvatskoj. Objavila je tri zbirke putopisne poezije: Život u ruksaku (2012.), Quinta Pitanga(2013.) i Nedovršeno stvaranje (2015.) te novu zbirku Vrijeme badema (2016.), kao i niz pojedinačnih tekstova, poeziju i kraću prozu u novinama i časopisima.

Dokumentarni uradak Gregorija Bačića, koji kroz priču učenika jednog razreda prikazuje promjene u brazilskom društvu u posljednjih 40-ak godina, prikazan je 20. listopada 2016. u dvorani Središnje knjižnice. Koristeći fotografiju 2. razreda jedne osnovne škole nastale 1955. godine u kvartu Vila Mariana u Sao Paulu, Gregorio Bačić 22 godine nakon što je fotografija nastala kreće u potragu za učenicima na njoj.

Samu priču vodi učiteljica razreda, sa svojim sjećanjima i očekivanjima, a ovaj dokumentarni film rezultirao je ponovni susret učenika i učiteljice. U ovom iznimno kompleksnom filmu, Bačić je sagledao konkretne životne činjenice bivših učenika, sada odraslih osoba, kako bi otkrio jednu od univerzalnih istina - da je vrijeme strašan i, nažalost, nepobjediv protivnik. Bačić je prikazao dio brazilske stvarnosti, koji je jednak i u ostalim dijelovima svijeta, budući da je odnos škole i životnih mogućnosti te odluka goruća tema na samo u Južnoj Americi, nego i u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Istarska kantautorica Elis Lovrićnastupom Preko sedam mora: Brazil pronalazi Istru zatvorila je 4. Brazilske dane u Puli, no i postavila temelje za susret s Brazila i Pule koji je planiran za sljedeću godinu.

Ovom je prigodom poznata glazbenica i umjetnica Elis Lovrić premijerno je izvela dio svog Kanta od mora na brazilskom portugalskom. Njezina iznimno specifična i vrijedna glazba labinskog dijalekta pronašla je svoj put u Brazil te je u prijevodu mr. Milana Puha dobila novo ruho, čime se hrvatski krajevi, posebno istarski, žele još više približiti onima u Brazilu.

Osim večernjeg programa, u jutarnjim satima u Gimnaziji Pula Katia Gavranić i Milan Puh održali su filmske radionice kritičkog promišljanja svijeta i sebe za učenike Škola sve u tri s ciljem omogućavanja srednjoškolskoj populaciji da se aktivnije uključi u propitivanje i sagledavanje kompleksnih društvenih prilika u zemlji kroz vizualno izražavanje kao drugačiji oblik obrazovanja i razumijevanja vlastitih sposobnosti i znanja.

Pokrovitelji ovogodišnjih Brazilskih dana u Puli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Pula.