Novosti

15/11/2016

Delegacija pokrajine Zhejiang u službenom posjetu Istri

Istarska županija i kineska pokrajina Zhejiang obilježavaju deset godina prijateljstva temeljenog na potpisanom Sporazuma o suradnji dviju regija. Tim je povodom danas u sjedištu istarske županije upriličen prijem za delegaciju pokrajine Zhejiang na čelu sa zamjenikom predsjednika Stalnog odbora KPK provincije Zhejiang Sun Wenyouom. Prijemu su u ime domaćina nazočili zamjenica istarskog župana Viviana Benussi, zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnik Kabineta župana Duško Kišberi, načelnik Županijske uprave Valerio Drandić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Lorena Brgić i pročelnica za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizija Bosich.

Zamjenica istarskog župana izrazila je veliko zadovoljstvo dosad provedenim aktivnostima u okviru desetogodišnje suradnje dviju regija, posebice uvođenjem učenja kineskog jezika na pulskom sveučilištu Juraj Dobrila od prošle godine. Predstavljajući Županiju, Benussi je istaknula Istru kao regiju koju odlikuje raznovrsnost, kako u gospodarskom, tako i u povijesnom i geografskom smislu. "Radujemo se daljnjoj suradnji posebice na poljima turizma i gospodarstva, na kojima vaša regija ostvaruje iznimne rezultate", rekla je zamjenica Benussi.

Srdačnu dobrodošlicu u tritisućljetnu Pulu, grad poznat po bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini, jakoj brodograđevnoj industriji i turizmu zaželjela je Puh Belci. "Pula, iako znatno manji grad u odnosu na gradove iz vaše provincije, dugi niz godina gaji dobre odnose s Kinom s kojom ima puno zajedničkih spona" navela je zamjenica gradonačelnika pritom referirajući se na nedavno potpisanu Povelju o suradnji i prijateljstvu između gradova Pule i Ningboa.

Predstavnik delegacije Zhejiang izrazio je zadovoljstvo pozivom rekavši kako Kina i Hrvatska dugo uživaju prijateljske odnose te kako je Hrvatska za njih država od strateškog interesa u ovom dijelu Europe. "Istru i Zhejiang povezuje uspjeh u turizmu te sličnost projekata koji su im trenutno u fokusu", izjavio je Wenyou nadodavši kako Istra ima veliki investicijski potencijal te bogate turističke resurse koje će po povratku u Zhejiang predstaviti tamošnjim građanima i poduzetnicima.

Nakon uvodnog dijela uslijedila je prezentacija pročelnice Bosich o najvažnijim projektima koji se trenutno provode u Istarskoj županiji te onima koji se tek namjeravaju realizirati, posebno istaknuvši investicijski potencijal Županije.