Novosti

22/11/2016

Zadnji ovogodišnji edukativni koncert Glazbenog poučka u znaku lutnje

Ovoga četvrtka 24. studenog, na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta, održat će se treći po redu edukativni koncert u sklopu ciklusa Glazbeni poučak. Prvi koncert za osnovnoškolce započet će u 12,30 sati, dok će drugi  u 13.30 biti namijenjen za srednjoškolce.

Diego Leverić, mladi glazbenik iz Rovinja, predstavit će učenicima lutnju. Glazba se za taj rijetko viđeni instrument pisala na poseban način. Weiss je bio najplodniji skladatelj za lutnju i njegova je glazba jedna od najznačajnijih iz perioda njemačkog baroka.

Ciklus edukativnih koncerata Glazbeni poučak odvija se jednom mjesečno, u zimskim mjesecima, za vrijeme nastavne godine, kako bi održao kontinuitet glazbenih događanja. Ciljevi koncerata su predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje, izvođače koristeći interakciju s publikom te na takav način predstaviti suvremenu glazbenu scenu Istre, približiti ju mlađoj publici na nima prihvatljiv način.  Koncerti su metodički oblikovani i traju od 45-60 minuta, a njima se želi kod mladih pobuditi navika i interes za praćenje ozbiljnijih vrsta glazbe.

Organizatorica i idejna začetnica Glazbenog poučka je profesorica Aleksandra Golojka, ujedno predsjednica Istarskog pododbora Hrvatskog društve glazbenih umjetnika.

Grada Pula financijski podupire održavanje ciklusa edukativnih koncerata.