Novosti

25/11/2016

Diego Leverić predstavio učenicima lutnju

Treći i zadnji ovogodišnji koncert održao se danas u dva termina na Maloj sceni INK Gradskog kazališta Pula. Mladi rovinjski glazbenik Diego Leverić opisao je mladima evoluciju lutnje od srednjeg vijeka do baroka. Pokazao je kroz interaktivnu prezentaciju s učenicima i srednjoškolcima, različite vrste tog rijetko viđenog instrumenta. U praktičnom dijelu poučka, učenicima i njihovim profesorima izveo je sonatu u A-duru.
Diego Leverić učenje je klasične gitare započeo u Osnovnoj glazbenoj školi Vladimira Nazora u Rovinju, u klasi prof. Domagoja Terzića. Zatim je maturirao s odličnim uspjehom teoretski smjer i gitaru u Glazbenoj srednjoj školi Ivana Matetića-Ronjgova u Puli. Potom, upisuje fakultet "Facoltà di Musicologia", studij muzikologije u talijanskoj Cremoni gdje u međuvremenu, očaran renesansnom i baroknom glazbom, započinje naobraznu u privatnoj školi prof. Mauricija Pijantellija u Lodiju, s kojim započinje satove renesanse lutnje, teorbe, arhilutnje i barokne gitare. Diplomirao je s najvišom ocjenom na konzervatoriju u Bariju u klasi Diega Cantalupija.Pohađao je brojne privatne satove i seminare s najpoznatijim lutnjistima danas diljem Europe. Surađivao je s brojnim glazbenicima i dirigentima te je osvojio mnoge nagrade na međunarodnim natjecanjima. Držao je predavanje u više talijanskih glazbenih škola, po Turskoj pa i na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Osnovao je grupu Articoolazione koja je snimila CD s dosad  neizdanom glazbom.
Na kraju koncerta, Diego je najavio svoj prvi solistički album koji će biti predstavljen početkom prosinca.
Deset godina radi se sustavno na tome da se mladi naraštaji informiraju i upoznaju s vrijednim glazbenim umjetnicima naše regije. Važno je mladima približiti glazbu, objasniti im kako slušati, pratiti i najvažnije kako razumjeti glazbu kao specifičnu komunikaciju. U sklopu edukativnog ciklusa Glazbeni poučak, njegujemo i gradimo mladu publiku te nastojimo učiniti naše koncerte interesantnim i privlačnim mladima, izjavila je idejna začetnica i voditeljica Glazbenog poučka profesorica Aleksandra Golojka. Nadodala je da  ima sve manje publike na koncertima klasične glazbe te da će doći do skorog nestanka starije populacije slušateljstva. Iz navedenog razloga osmišljen je projekt Glazbeni poučak kojim je omogućeno mladim akademskim umjetnicima da se afirmiraju. Ciklus edukativnih koncerata, nastavit će se i sljedeće godine.
Grada Pula financijski podupire održavanje ciklusa edukativnih koncerata.