Novosti

25/11/2016

Mađarska inicijativa predložila izgradnju spomen-obilježja

Danas je u Komunalnoj palači u Puli održan službeni sastanak predstavnika mađaraske incijative za podizanje spomenika mađarskim mornarima na Mornaričkom groblju u Puli i zamjenika gradonačelnika Pule Fabrizia Radina.

Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin uvodno je srdačno pozdravio goste prezentiravši im ukratko posebitosti same Pule i njene bogate povijesti.

Predstavnik mađarske inicijative i zastupnik u više mandata stranke KDNP - Kršćanski demokrati, te predsjednik odbora za pravosuđe Gyà¶rgy Rubovszky predstavio je osnovne ideje i svrhu organiziranja inicijative kojoj je cilj postavljanje spomenika poginulim mađarskim mornarima u Prvom svjetskom ratu na Mornaričkom groblju u Puli. "Uz poštivanje svih lokalnih propisa i sukladno sa zakonskim odredba i uvjetima konzervatorskog odjela tražimo pomoć pri realizaciji ovoga projekta koji je započeo u sklopu obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata. Mađarska vlada ovja ej projekt u potpunosti financijski podržala, a naša je želja da se njegova realizacija dovrši do 10. lipnja 2017. godine, odnosno do dana koji je mađarski parlament od ove godine proglasio Danom sjećanja na mađarske mornare." - rekao je Rubovszky.

Zastupnik mađarskog parlamenta Imre Vejkey istaknuo je kako izrazito cijeni napore i vrijedan rad mađarske nacionalne manjine u Puli koja je postavila spomen ploču u znak sjećanja na mađarske mornare te kako bi se na ovaj način odala počast Mađarima i Hrvatima koji su sovje živote dali za tadašnju državu, a koji su bili braća po oružju u suludom ratu koji je odnio 15 milijuna žrtava.

Prijašnji predsjednik zemaljskog Vijeća za pravosuđe, danas predsjednik odbora za Ljudsko dostojanstvo Zoltà¡n Lomniczi nadodao je kako će ovaj događaj, ukoliko se uspješno realizira, svakako značajno doprinijeti u poboljšanju i nadograđivanju hrvatsko-mađarskih odnosa.

Na samom je kraju sastanka zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin kazao kako ova mađarska inicijativu ima punu suradnju Grada Pule te kako će gradska uprava biti na raspolaganju i u daljnjem kontaktu s predstavnicima inicijative i pulskom mađarskom nacionalnom manjinom. "Na Mornaričkom su groblju pokopani mnogi vojnici iz raznih povjesnih epoha poput kosturnice palih talijanskih vojnika u prvom svjetksom ratu ili stradlaih vojnik Wermachta iz Drugog svjetskog rata, pa s toga u potpunosti razumijme želju Mađarske da i ona na prikladan način obilježi stradale mornare." - zaključio je Radin.