Novosti

20/12/2016

Predstavljen projekt "Arhiv Renato Pernić" i najnoviji nosač zvuka iz njegove edicije

Danas je u prostorima pulske Središnje knjižnice predstavljen projekt "Arhiv Renato Pernić" te kompletna edicija koja sadrži vremenski preslik istarske glazbene baštine. Predstavljanju su uz predstavnike Hrvatske radio televizije i HRT Centra Pula, nazočili i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić i istarski župan Valter Flego.

Arhiv istarske glazbene baštine slovi kao jedan od najvećih arhiva glazbenog tradicijskog materijala u Europi, pa je stoga ovo važan projekt promicanja očuvanja identiteta Istarske županije. "Ponosan sam da smo zajedno uspjeli sačuvati uspomenu vrijedna djela jednog entuzijasta i radoholičara koja progovaraju o kulturnom dobru Istre, tradicijskoj baštini i istarskoj glazbenoj ljestvici" istaknuo je Flego nadodavši kako je sada na svima zadatak prenošenja dijela Renata Pernića na sljedeće generacije.

Zahvalu na potpori Gradu Puli i Istarskoj županiji uvodno je uputila rukovoditeljica HRT Centra Pula Kornelija Benazić. "Hvala vam što ste prepoznali potrebu da istarska kulturna baština treba biti zapisana i ovjekovječena na CD-ovima i na taj način dostupna široj javnosti" kazala je Kornelija Benazić s kojom se složile i rukovoditeljica HRT centra Rijeka Irena Hrvatin te rukovoditeljica HRT-ovih centara Katja Kušec.

S likom i djelom pokojnog Renata Pernića, koji je od zaborava spasio mnoge narodne zapise prisutne, su pobliže upoznali novinar Budimir Žižović, urednik Ludvik Slana i sin Daniele Pernić. Naime, Pernić je tijekom svoje karijere glazbenog urednika na Radio Puli, od 1963. do 2000. godine, uređivao i vodio velik broj emisija s tematikom narodnog glazbenog stvaralaštva. Materijale za emisije skupljao je na terenu zajedno sa snimateljem Branimirom Paićem, u autentičnim ambijentima po istarskim selima.

Arhiv Renato Pernić, projekt je koji je pokrenut 2004. s ciljem digitalizacije i sistematizacije istarske glazbene baštine. Sav je materijal digitaliziran te je upotpunjen s najnovija četiri nosača zvuka čime je zaokružena cijela edicija s točno 500 glazbenih brojeva spremljenih na 20 CD-ova. Arhiv danas predstavlja dio bogate fonoteke HRT Radio Pule kao jedan od najvećih arhiva glazbenog tradicijskog materijala u Europi. Riječ je o općem kulturnom dobru koje će poslužiti daljnjim proučavanjima, istraživanjima i obradama.