Novosti

28/12/2016

Mozaik "Beskonačno putovanje ka ljubavi" doniran pulskoj pedijatriji

Mozaik "Beskonačno putovanje ka ljubavi" koji je izrađen tijekom nedavno održane izložbe "#Filantropija"¦?" doniran je danas Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Pula kako bi podsjećao djecu, roditelje i zaposlenike Odjela da je oko 400 mladih mislilo na njih čineći ovo maleno djelo za veće dobro.

Primopredaji su uz, upraviteljicu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helgu Možà© Glavan, nazočili i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i stručna suradnica Milena Joksimović te suradnik na izložbi Igor Fabris, a u ime bolnice mozaik je preuzela ravnateljica bolnice Irena Hrstić te voditeljica Odjela za pedijatriju Mirna Milevoj Ražem.

"Odluka da se mozaik pokloni Odjelu za pedijatriju donijeta je iz razloga što se htjelo djecu koja su izrađivala mozak naučiti darivanju te osvijestiti ih da i oni mogu učiniti nešto za druge" pojasnila je Možà© Glavan.

Zahvalu na mozaiku koji će od sada krasiti hodnike, kako sadašnje tako i nove bolnice, uputila je Irena Hrstić.

Zamjenica gradonačelnika ovu je priliku iskoristila kako bi se zahvalila Zakladi koja je, prema njezinim riječima, zaslužna za umrežavanju različitih dionika oko filantropske priče o mozaiku. "Projekt mozaika koji simbolizira zajedništvo i dobročinstvo okrenut je ka mladima na kojima je da održe priču živom i šire je na iduće generacije" naglasila je Puh Belci.

Igor Fabris, predsjednik udruge Art Studio koja je pripremila mozaik, istaknuo je kako je mozaik veličine preko četiri kvadrata i sastavljen od preko 10.000 pločica. "Njegova posebnost upravo je u njegovoj različitosti" naglasio je Fabris pojasnivši kako je pri završnom uređivanju udruga minimalno intervenirala, jer je cilj bio pokazati mnoštvo ruku koje je sudjelovalo u njegovom slaganju.

Ravnatelj muzeja Darko Komšo istaknuo je kako je ova suradnja lijepi primjer međusektorskog umrežavanja. "Muzeju je stalo da se uključi u priče za dobrobit zajednice, pogotovo skupa s institucijama koje inače nisu povezane" kazao je Darko Komšo.

Interaktivni mozaik sadrži ukupno 36 dijelova koji zajedno čine Solomonov čvor, koji simbolizira vječnost te predstavlja krajnji produkt izlože koju je Zaklada u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i Gradom Pulom započela u listopadu. Uz veliki je mozaik izložena i ploča sa svim imenima i grupama djece, mladih i odraslih koji su sudjelovali u izradi.