Novosti

22/02/2017

Under Cover - izložba omota albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije

U petak 24. veljače u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca otvorit će se izložba "Under Cover - izložba omota albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije" zagrebačkog kustoskog kolektiva emge.
Projekt je nastao slučajnim pregledavanjem novih izdanja nezavisne glazbe na internetskoj platformi bandcamp.com. Članovi kustoskog kolektiva emge nastoje proučavati povjesničarsko-umjetničke teme u popkulturnom okruženju s primjesom teoretskog pristupa. Unatoč povjesničarsko-umjetničkom pristupu temi, istraživanje i konačni produkt zasnivaju se primarno na korespondenciji i razgovoru s umjetnicima i glazbenicima, a u središte istraživanja postavljaju se grupacije i glazbenici nezavisne glazbene scene i njihovi omoti albuma koji svojim djelovanjem odolijevaju komercijalnim pristupima unutar glazbene industrije.
Sudjelovanje mnogih dizajnera, likovnjaka i amaterskih umjetnika govori o potencijalnoj vrijednosti vizuala kao umjetničkog djela i mogućnostima zasebnog izlaganja omota kao djela. Istovremeno se izložba bavi idejnim začecima, motivom i procesom nastajanja, što albuma kao glazbenog produkta, što vizuala kao prve zaprimljene poruke kod publike. Iznoseći različite estetike, šarolike poetike i razmišljanja, postav i popratni katalog daju kontekstualni okvir koji predstavlja jednu viziju interpretativnog prikaza, ali istovremeno ostavlja mnogo prostora za drugačiji diskurs.
Izložba traje od 24. veljače do 16. ožujka, a može se razgledati radnim danom od 17 do 21 sat u Dnevnom boravku Rojca. Program je realiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.