Novosti

16/03/2017

Dodijeljena zahvalnica Vijeću za komunalnu prevenciju Grada Pule

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja Hrvatska uručio je Vijeću za komunalnu prevenciju Grada Pule zahvalnicu za sudjelovanje u obilježavanju Dana ružičastih majica. Grad Pula se zajedno s Policijskom postajom Pula već drugu godinu zaredom priključio ovom nacionalnom programu koji ima za cilj podići svijest i ukazati na sve prisutniji problem vršnjačkog nasilja. U revijalnoj utrci protiv nasilja održanoj duže centra Pule sudjelovalo je ukupno 320 učenika petih razreda osnovnih škola s pulskog područja te gotovo sto policijskih službenika.

Naime, ove je godine u najvećem programu borbe protiv nasilja, Danu ružičastih majica, sudjelovalo preko 500 tisuća osoba iz cijele Hrvatske koje su noseći ružičaste majice promicale različitosti koje nas okružuju te ideju o nenasilju.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. U Hrvatskoj je pokrenut 2014. godinena inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.  Ideja je nastala u Kanadi u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice koje su tako postale prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.