Novosti

21/03/2017

Početak pilot projekta selektivnog prikupljanja u užem gradskom centru

Odvojeno prikupljanje otpada dio je složenog sustava gospodarenja otpadom koji se u suradnji Grada Pule i Pula Herculanee odvija već duži niz godina. S odvojenim prikupljanjem otpada, Grad Pula započeo je prije gotovo deset godina, a zahvaljujući sustavnom radu i angažmanu samih građana, danas stopa izdvajanja otpada u Puli jedna je od najviših u Istri te iznosi oko 20 posto. Nakon postavljanja podzemnih posuda na pet lokacija u užem gradskom središtu i podjele elektronskih ključeva-tagova kućanstvima te zaduženju odgovarajućih posuda od strane poslovnih subjekata, stvorili su se preduvjeti za početak provođenja pilot projekta prikupljanja i odvoza komunalnog otpada iz gradskog centra.

Tijekom zimskih mjeseci na pet lokacija u gradskom centru postavljeni su podzemni otoci i to na trgu Sv. Tome, Kapitolinskom trgu, parku grada Graza, Danteovom trgu i Ciscutijevoj ulici. Kućanstvima u užem centru grada dodijeljeni su elektronski ključevi koje će građani ubuduće koristiti kako bi mogli otvoriti podzemne posude i odložiti svoj otpad. Sve koji eventualno nisu još dobili ključ pozivamo da se jave u Pula Herculaneu. Ove podzemne posude namijenjene su isključivo kućanstvima u tom dijelu grada i navedenih ulica i malim poslovnim subjektima koji stvaraju male količine otpada. Zajedno s ključevima dostavljene su i brošure o načinima odlaganja selektivno prikupljenog otpada.

20. ožujka 2017. godine započela je podjela brošura namijenjenih poslovnim subjektima u centru grada koji stvaraju preko 75 posto ukupno proizvedenog otpada u samom gradskom središtu. Radi se pretežno o prodavaonicama različitih proizvoda koji imaju velike količine ambalažnog otpada (papira-kartona, plastike) ali i ugostiteljskim objektima koji su u ljetnim mjesecima ujedno i najveći proizvođači komunalnog otpada.

Sukladno gradskoj odluci o odvozu komunalnog otpada u samom gradskom centru svi poslovni subjekti dužni su zadužiti posudu odgovarajućeg volumena i prema dogovorenom rasporedu istu ostaviti ispred svog objekta gdje će ju Pula Herculanea isprazniti i naknadno pokupiti. Do sada je 40-tak poslovnih subjekata većinom ugostiteljskih objekata sa terasom zadužilo odgovarajuću posudu a sada će prema potrebi odgovarajuće posude zadužiti i ostali poslovni subjekti u gradskom centru i to prije svega veći poslovni subjekti dok će manji isto biti usmjereni na odlaganje u podzemne posude.

Nakon podjele brošura i obilaska svih poslovnih subjekata od strane predstavnika Herculanea-e i komunalne službe, u ponedjeljak 3. travnja 2017. godine započet će  odvoz selektivno prikupljenog otpada za poslovne subjekte u samom centru grada, a građanima koji su zadužili elektronske ključeve omogućeno da već sada mogu postupno stvoriti navike odlaganja svog selektivno prikupljenog otpada u za to namijenjene podzemne posude.

Svaki tjedan vršit će se edukacija i kontrola odlaganja selektivno prikupljenog otpada za poslovne subjekte te ih pozivamo da već prvog dana (3. travnja) izvade svoje posude do 9 sati ujutro kako bi iste mogle biti ispražnjene. U ovom vremenskom razdoblju prije početka sezone posude će se prazniti svakodnevno od 9 do 10 sati te će se frekvencija pojačavati na dnevnoj osnovi kako će se bližiti sezona. Uz posudu poslovni subjekt dužan je primjereno izdvojiti i ambalažni otpad ako ga ima ako ne to može učiniti dan poslije. Ovdje želimo istaknuti da ćemo nakon određenog vremena ukloniti postojeće posude na javnim površinama i da poslovni subjekti neće imati mogućnost odlaganja svog komunalnog otpada. Također važno je napomenuti da će se odmah u početku svakodnevno obilaziti poslovni subjekti od strane komunalnih redara i u početku upozoravati o načinu i obvezi odlaganja komunalnog otpada.

Za sve dodatne informacije moguće je nazvati Pula Herculaneu na sljedeće brojeve telefona: 541-597, 544-094, 638-406, 638-407, 638-409.

Poslovni subjekti koji nisu zadužili posudu ili kućanstvo koji nije dobilo elektronski ključ neka se jave na gore navedene brojeve telefona gdje će dobiti sve potrebne informacije o zaduženju. Svima nam je cilj da u centru grada otpad nestane sa javnih površina i pored posuda kao i neugodni mirisi koji su u ljetnim mjesecima intenzivni te na taj način stvoriti neku bolju sliku o našem gradu nama samima, ali i svim gostima našeg grada.