Novosti

21/03/2017

Pročelnica Sajić predstavila mjere za poticanje pulskog gospodarstva

Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o u suradnji s Istarskom županijom organizirala je Dane otvorenih vrata Tehnološkog inkubatora u Puli u sklopu kojih su za poduzetnike održane besplatne edukacije na temu „Uvod u poduzetništvo“. Prvog dana  pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Grada Pule Vesna Sajić i viša stručna suradnica za gospodarski razvoj Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije Elena Božac Čujić održale su prezentacije na temu „Institucionalna i financijska podrška poduzetnicima i obrtnicima“.

„Pula je prema rezultatima FINA-e prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika, čak ispred Zagreba – ima 67 poduzetnika na 1.000 radno sposobnih stanovnika te broji 2.600 poduzetnika koji zapošljavaju preko 13 tisuća osoba“ uvodno je istaknula Sajić pritom nadodavši kako su ovi rezultati odraz pozitivnih mjera stimulacije poduzetništva. I dalje planiramo nastaviti kontinuirano ulagati u razvoj poduzetništva putem raznih programa i mjera za rast i razvoj gospodarstva, dodaje Sajić. „Za 2017. godinu pripremili smo potpore namijenjene poticanju razvoja gospodarstva te olakšice poput manjih komunalnih doprinosa, kreditnih linija i subvencioniranja kamata za odobrene kredite“ istaknula je Sajić.

Grad Pula će kroz program Potpore Pula i u ovoj godini provoditi osam mjera za razvoj poduzetništva. Iz programa izdvajamo potpore novoosnovanim tvrtkama, potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranja EU projekata, potpore za novo zapošljavanje ili samozapošljavanje, sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete, potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju, subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, potpore za sufinanciranje pojedinačnog nastupa poduzetnika na međunarodnim sajmovima te potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine. Osim toga, Grad Pula financira i organizaciju manifestacije seminarsko - edukativnog tipa Poslovni uzlet te sufinancira razne sajmove, poput Obrtničkog i Pula boat faira, na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti. Ujedno, Grad provodi i program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

„Sve ovo činimo kako bismo našim poduzetnicima i malim gospodarstvenicima stvorili pozitivno poslovno okruženje te im olakšali početak poslovanja “ zaključila je Sajić.

Uslijedilo je predavanje na temu „Pravne osnove poslovanja“ odvjetnice Milene Veljović te ono Cinzie Zubin iz Hrvatske banka za obnovu i razvitak na temu „Financiranje poduzetničkih aktivnosti“.