Novosti

28/03/2017

Veleposlanik Crne gore u nastupnom posjetu Puli i Istri

Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić zajedno s istarskim županom Valterom Flegom susreo se danas u sjedištu Istarske županije s Veleposlanikom Crne Gore Nj.E. Borom Vučinićem koji je stigao u pratnji prvog savjetnika u ambasadi Crne Gore Milovana Lučića.

Ovom je prigodom gradonačelnik prisutne upoznao s bogatim kulturnim nasljeđem i poviješću Pule specifičnom zbog brojnosti raznih naroda koji su naselili grad još za vrijeme Austrougarske monarhije. „Grad Pula predstavlja jedan dobar primjer suživota i sinergije svih nacionalnih manjina koje stvaraju i rade na ovom području“ istaknuo je gradonačelnik. Ujedno, pohvalio se s dobrom suradnjom koju Grad Pula već niz godina gaji s Vijećem crnogorske nacionalne manjine.

„Istra je regija koja njeguje prijateljstvo te brine o svojim manjinskim zajednicama, pa tako i o crnogorskoj, kao jednoj od najstarijih“ kazao je župan koji je ponudio pomoć u pripremi i provedbi EU projekata. „Budući da prednjačimo u Hrvatskoj po pitanju povlačenja sredstava iz europskih fondova, uvijek smo spremni pomoći drugima iz regije te predstaviti naše primjere dobre prakse“ istaknuo je župan Flego.

Zadovoljstvo viđenim te odnosom prema crnogorskoj nacionalnoj manjini u Puli i Istri izrazio je Vučinić koji je nadodao kako mu je prije svega želja da se uspostavi još čvršća suradnja koja bi se nastavila i na drugim poljima. Dogovoreno je kako će se raditi na umrežavanju gospodarskog i turističkog sektora, te je ujedno izražena podrška Istarske županije na putu euroatlantskih integracija Crne Gore.