Novosti

06/04/2017

Izložba Projekcije - Antun Motika i nasljeđe eksperimenta u riječkom MMSU

Sutra, 07. travnja održat će se u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorenje izložbe "PROJEKCIJE - Antun Motika i nasljeđe eksperimenta" kustosica Branke Benčić i Sabine Salamon. PROJEKCIJE predstavljaju fragmentarnu panoramu svjetla iz projektora, žarulje i tamne komore, postavljajući Motiku na liniju kontinuiteta eksperimentalnih praksi.

Izložbom PROJEKCIJE okuplja se manje poznat i neistražen opus eksperimenata Antuna Motike te radovi njegovih suvremenika s domaće i međunarodne scene, povezujući ga s eksperimentom u pokretnim slikama (Stan Brakhage, Zlatko Hajdler, Aleksandar Srnec) i onima koji ukazuju na inovacijski i anticipatorski potencijal njegovih luminoeksperimenata u kontekstu suvremene produkcije (Juliana Borinski, Ana Hušman i Ivan Marušić Klif, Goran Petercol, Davor Sanvincenti i Silvo Šarić).
Motikini eksperimenti nastajali su u kontinuitetu od početka četrdesetih do sredine osamdesetih godina i u tom su razdoblju bili javno pokazani samo jedanput, u zagrebačkoj galeriji Centar 1968. pod nazivom Svjetlosni odrazi.
Prvo predstavljanje toga dijela Motikina opusa u Rijeci, logičan je nastavak njegove zakašnjele, ali sada već izvjesne revalorizacije budući da se od kraja prvog desetljeća dvijetisućitih taj dio opusa počeo uvažavati i smatrati jednakovrijednim njegovom slikarstvu, ako ne i inovativnijim u promišljanju vizualnog jezika. Da bi se potkrijepilo takvo stajalište, koncipirana je skupna izložba koja objedinjuje analogne i digitalne tehnike rada u vidu zvučnih ambijenata, svjetlosnih instalacija, fotografije i filma. Na izložbi će biti izložena dva luminokinetička objekta koje je Filip Beusan rekonstruirao prema skicama Antuna Motike.
Na otvorenju će se jednokratno prikazati eksperimentalni film Mothlight (1963., 4') američkog avangardnog filmaša Stana Brakhagea, a u četvrtak 13. travnja s početkom u 18 sati, održat će se u MMSU Rijeka predavanje dr.sc. Jerice Ziherl o radu Antuna Motike.

Izložbu podržavaju Grad Pula, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture, a moguće ju je pogledati do 7. svibnja.