Novosti

07/04/2017

Otvorena izložba Sergiis in honorem – Sergijevcima u čast

Danas je u Galeriji C8 svečano otvorena izložba pod nazivom Sergiis in honorem – Sergijevcima u čast, koja je posvećenanedavno preminulom,  uglednom arheologu Gustavu Traversariju, dugogodišnjem redovnom profesoru arheologije i povijesti umjetnosti Grčke i Rima priSveučilištu Ca'Foscari u Veneziji i ravnatelju Zavoda za povijesno-arheološke znanosti i orijentalistiku pri istom Sveučilištu, koji je prvi među raznim uglednim stručnjacima cjelokupno iscrpno proučio slavoluk Sergijevaca u vrsnoj monografiji objavljenoj daleke 1971. godine, glavnom izvoru informacija za rad na ovom projektu.

Zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin srdačno se zahvalio ravnatelju AMI-e i svim vrijednim profesorima i učenicima koju su omogućili kreaciju ove izložbe. "Aktivni projekti edukativne naravi pravi su put da svi zajedno vratimo monumentalnu pulsku povijest u središte pažnje naše javnosti kroz mlade generacije. Slavoluk Sergijevaca, zajedno je s ostalim povijesnim spomenicima glavni razlog, uz naše prirodne ljepote, zašto nam svake godine pristiže toliko gostiju iz cijeloga svijeta." - kazao je Radin.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo kazao je kako mu je zadovoljstvo prezentirati novu izložbu odnosno projekt „Slavoluk Sergijevaca“ koji je nastao kao rezultat suradnje između Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula. " Ovaj projekt je kao glavnu okosnicu imao najljepši pulski antički spomenik – Slavoluk Sergijevaca koji se nalazi na povijesnom Trgu Portarata. Puležani ga i nazivaju Portarata,odnosnoZlatna vrata po gradskim vratima iz rimskog perioda (Porta Aurea) uz koja se ovaj trijumfalni luk nalazio, a koja su srušena 20-ih godina XIX. stoljeća. Zahvaljujući natpisima sačuvanim na slavoluku, znamo da je svojim novcem Salvia Postuma Sergidala izgraditi spomenik u čast trima muškim članovima njezine obitelji." - pojasnio je Komšo.

Ravnateljica Tehničke škole Pula Sandra Balde zahvalila se edukacijskom odjelu AMI-e što je prepoznao tehničku školu kao svog partnera u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta. "Učenici koji su sudjeloval jesu naši maturanti koje iskrneo pohvaljujem, kao i njihove mentore, profesore Gordanu Vasilijević, Jadranka Vreš Rebernjak, Mladenka Kosanovič, Svetislava Šandorova i Bojan Bradač koji su sami osmislili zadatke i postavili ih pred učenike." - kazala je Balde.

Ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Loretta Morosin kazala je kako joj je iznimno drago što su i polaznici Centra dio ovog projekta na kojem su ove godine uspješno radili Anika Retkovac, Martina Šćira, Kristijan Horvat i Davor Tanković.

Osim Slavoluka Sergijevaca, ovaj projekt je istaknuo i postojanje još jednog pulskog rimskog slavoluka, čije je postojanje potpuno zanemareno u domaćoj literaturi. Nekadašnji djelatnik i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Mario Mirabella Roberti, četrdesetih godina dvadesetog stoljeća, pronašao dijelove još jednog slavoluka u gornjem dijelu grada, koji su i prikazani na izložbi. Na kraju treba reći i da je voditeljica projekta dipl. arheologinja Giulia Codacci-Terlević, koja je ujedino viša muzejska pedagoginja i kustosica te voditeljica Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre.