Novosti

10/04/2017

Izložba Dražena Turkovića Letimično u MMC Luka

Od 7. do 28. travnja otvorena je za posjetitelje izložba Letimično, umjetnika Dražena Turkovića u prostoru Galerije Luka, Anex i Mul.
Dražen Turković  rođen je 1950. u Pribanjcima. Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završio je u Ljubljani, nakon čega je upisao studij slikarstva na akademiji u Milanu (Accademia delle Belle Arti di Brera – Milano) i diplomirao 1975. Bavi se slikarstvom, grafikom, digitalnom grafikom i dizajnom.
Grupno i samostalno izlaže od 1974. u zemlji i inozemstvu. Više je puta nagrađivan na međunarodnim izložbama. Član je HDLU od 1976.

"Opsežan opus akrila na platnu srednjih i velikih formata broji preko 40 radova kojima nas autor uvodi u svijet motiva na rubu apstrakcije i figurative. Sve su to mahom prizori intenzivnog kolorita i uređene apstraktne forme s težnjom na linearnoj kompoziciji satkanoj od jasnih i oštrih poteza boje kistom, bilo u horizontalnom ili vertikalnom smjeru, nerijetko i u međusobnom komplementarnom kontrastu boja, tvoreći pomalo futuristički dojam jer nam prizori djeluju poput pokreta uhvaćenog u brzini kretanja, onako letimično, kao što i sam naziv izložbe kazuje. Pri tom se na svakom od radova pojavljuje detalj u izrazito realističkoj maniri, gotovo hiperrealističkoj, koji cijeloj kompoziciji daje dodatnu dinamiku – sliku od apstraktne forme pretvara u konkretnu figurativnu. Detalji postaju okosnica motiva preuzimajući dominaciju nad kompozicijom, definirajući apstraktni dio kompozicije (koji zauzima većinu slikarske površine) i ona time postaje scena tj. prostor, poprište događanja u kojem detalji igraju glavnu ulogu…", kazala je u predgovoru o izložbi Tina Širec Džodan.

Izložba je realizirana sredstvima i uz potporu Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Fabrike d.o.o. i Are electronic.