Novosti

12/04/2017

Osnovana Koordinacija vijeća albanske i srpske nacionalne manjine u Istarskoj županiji

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je potpisan Sporazum o osnivanju Koordinacije vijeća albanske i srpske nacionalne manjine u Istarskoj županiji, uz prisustvo istarskog župana Valtera Flega i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.

Gradonačelnik Miletić je izrazio zadovoljstvo današnjim činom potpisivanja Sporazuma naglasivši kako Istra spaja ljude. „Zajedništvo je danas potrebnije nego ikad. Budimo ljudi, budimo si dobri i pomognimo jedni drugima“, poručio je gradonačelnik Miletić.

Osnivanje Koordinacije župan Flego vidi kao dodatnu potvrdu posebnosti Istre, njene multikulturalnosti, multietničnosti i suživota. „To je poruka iz naše Istre, poruka o suradnji i gradnji mostova. Siguran sam kako će se Koordinaciji priključiti i druge manjinske zajednice te će se suradnja i prijateljstvo intenzivirati“, naglasio je župan Flego dodajući kako Županija odlično surađuje sa svim nacionalnim zajednicama te se na taj način oplemenjuje.

O značaju potpisivanja Sporazuma govorili su i sami potpisnici - predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Istarske županije Viktor Ramaja. Želja za osnivanjem Koordinacije, rekao je predsjednik Rašula, rodila se prije tri godine jer se željelo povezati interese srpske i albanske manjine.

„Koordinacija će služiti kao platforma za očuvanje i unapređenje naših nacionalnih, etničkih, kulturnih, jezičnih i vjerskih identiteta. Želimo pokazati kako se može stvoriti sinergija i vjerujem kako će nam se ubrzo i ostale manjine pridružiti“, istaknuo je Rašula.

Predsjednik Ramaja zahvalio se svima koji su pridonijeli ovom činu, kao i onima koji će se ubuduće pridružiti Koordinaciji. „Korak smo ispred drugih i rekao bih da danas probijamo led. Mi smo kao jedna mala Amerika, svi smo jednaki i drago mi je zbog toga“, rekao je Ramaja.

Temeljna zadaća Koordinacije je ostvarivanje pune integracije pripadnika albanske i srpske nacionalne manjine u društveni, gospodarski i javni život Istarske županije na načelima jednakosti i pozitivne diskriminacije.