Novosti

14/04/2017

Boris Miletić: Decentralizacija je najbolji put razvoja lokalnih sredina

Pulski gradonačelnik Boris Miletić prilikom današnjeg gostovanja u emisiji radio Pule „S načelnikom ili gradonačelnikom“ istaknuo je da je jučerašnje potpisivanje Sporazuma za provedbu ITU mehanizama na kojemu je sudjelovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, najbolji primjer novog europskog načina kroz koji se može postići pravednija decentralizacija državnog sustava. “Lokalnim zajednicama mora se omogućiti da upravljaju svojim sredstvima i da o njima direktno odlučuju kako bi omogućili gospodarski razvoj i otvaranje novih radnim mjesta. Puli je u sklopu ITU mehanizama na raspologanju 229 milijuna kuna koji su namijenjeni nizu društveno korisnih projekata poput rekonstrukcije Malog rimskog kazališta, izgradnje punionice priorodnog plina za autubuse javnog gradskog prijevoza ili pak za uspostavu edukacijskog centra cjeloživotnog učenja”, kazao je Miletić.

Na pitanje o trenutnoj turističkoj situaciji u Puli gradonačelnik je kazao kako je Pula dobila svu potrebnu infrastrukturu te da kao predstavnik javnog sektora iz godine u godine nudi i ostvaruje partnerstvo s privatnim sektorom. Ta je uspješna suradnja između ostaloga zasigurno doprinijela i da Pula postane hrvatski grad s najvećim brojem poduzetnika po glavi stanovnika. Uz to istaknuo je i da se svake godine na području Pule organizira više od tisuću različitih kulturno-umjetničkih manifestacija. „Cilj nam je također da više ne pričamo o turističkoj sezoni već da turističku aktivnost produljimo na cijelu godinu,“ poručio je gradonačelnik.

U nastavku razgovoru Miletić je spomenuo i situaciju oko poluotoka Muzil koji predstavlja možda i najveći trenutni pulski potencijal, a koji se i dalje nalazi u državnom vlasništvu što onemogućuje njegovo stavljanje u funkciju i na uslugu građanima. „Prostornim planom osigurali smo da jednog dana pri realizaciji projekta Muzil bude otvoren 365 dana u godini te da zaista postane sastavni dio našeg grada.“

Kao najvažniji projekt koji se trenutno odvija u Puli gradonačelnik Miletić je izdvojio uređenje nove zgrade Opće bolnice čiji se završetak očekuje u jesen 2018. godine kada će svi veliki zdravstveni objekti biti na jednom mjestu što će predstaviti ekonomičniji i olakšani pristup građanima. Osim toga, bolnica će biti opremljena suvremenim uređajima koji će uvelike pospješiti dijagnozu kao i uvjete rada za mnogobrojne vrijedne radnike u samoj bolnici. „Smatram da će završetak bolnice doprinijeti i ostanku mladih pulskih doktora koji će uz samu prirodnu ljepotu i kvalitetu života dobiti i novi motiv za ostanak u svojemu gradu,“ odgovorio je Miletić na pitanje o odlasku visokokvalificirane radne snage u zdravstvu.

„Pred nama je vrijeme kada se prioritet razvoja grada „diže“ s dovršenih infrastrukturnih projekata na uređenje pročelja zgrada i zelenih površina. Pula je u odnosu na razdoblje prije četiri godine danas ugodnije mjesto za život, a iako posla svakako i dalje ima puno, mi smo već pokazali da znamo biti najbolji i najefikasniji,“  proučio je na kraju razgovora pulski gradonačelnik.

Cijelu emisiju možete preslušati OVDJE.