Novosti

21/04/2017

Drugo izdanje putopisnog festivala Verse

Kroz dva dana, 21. i 22. travnja, festival ugošćuje preko deset uglednih i nagrađivanih autora i predavača iz Hrvatske i inozemstva, uz audiovizualne priče, dokumentarne projekcije, izložbe i koncerte. Tako će prostor Povijesnog i pomorskog muzeja na Kaštelu te Kino Valli ugostiti povjesničare, novinare, reportere, pisce, putopisce, ali prije svega putnike, a to su Hrvoje Ivančić, Boris Veličan, Jerko Bakotin, Maja Klarić, Krešimir Sučević Međeral, Marko Pogačar i moderatorica Vlatka Kolarović.
Festival se otvara u petak, u 21.30 u Kinu Valli, projektom Vedrana Ružića Spiritual market i prvim hrvatskim jazz filmom Ire Tomić i Johna Karduma, uz koncertnu promociju Porinom nagrađenog albuma Spiritual market. Kako je jedna od glavnih pokretačkih ideja projekta bila spajanje više umjetnosti, tako uz glazbu i film ovdje priču zaokružuju slike Vedrana Ružića i fotografije Ire Tomić i Johna Karduma, te tako čine neobičan spoj više umjetnosti koje se savršeno nadopunjavaju. Uz autora albuma i projekta Vedrana Ružića na kontrabasu, glazbeni sastav čine njegovi kolege Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu, a film su režirali John Kardum i Ira Tomić.
U subotu od 18:30 do 22 sati, festival će se baviti  idejom globalnog svijeta, idejama putovanja u doba konzumerizma i iskustvima pravih pustolova.
"Ugošćujući najpoznatije hrvatske putopisce, književnike i nagrađivane autore, svojim programom stvaramo kreativni i interkulturni grad, gdje prezentiramo domenu važnog stvaralaštva 'uzbudljivog grada' kao resurs kulturnog i društvenog razvoja grada. Program razvija scenu interkulturalne manifestacije koja se pojavljuje s namjerom da se pređu granice između različitih kultura, kao sredstvo za promociju dijaloga među kulturama. Multikulturalnost grada, transformacija prostora i građanska kultura smjernice su ovog programa, koji otvoreno pruža nove izazove za upravljanjem kulturnim manifestacijama i opravdava potencijal da se unaprijedi interkulturalni dijalog i razmjena. Verse obuhvaćaju različite oblike kulturnih praksi koje su izvori za inspiraciju, i pokazujući aktivnosti fokusirane na jedinstvenom spoju izgradnje imidža grada koji doprinosi općem kulturnom i društvenom napretku stvaramo osjećaj kulturnog identiteta mjesta", kazale su organizatorice Marijana i Vanja Valić.
Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Istarska županija financijski su podržali festival.