Novosti

24/04/2017

Pulski gradonačelnik Boris Miletić otvorio jubilarni Monte Librić

U pulskoj Zajednici Talijana Circolo danas je otvoren deseti po redu sajam dječje knjige Monte Librić. Ovaj vodeći festival dječje književnosti u Hrvatskoj koji promiče knjigu i književno stvaralaštvo namijenjeno djeci, službeno je otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić.

„Ponosan sam što je Monte Librić stigao do svog desetog izdanja i što je zahvaljujući kvalitetnim programima, postao nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje knjige. Djeco, čitajte knjige, jer knjige imaju moć da svaki put kada ih iznova pročitamo drukčije doživimo.“, kazao je Miletić te proglasio festival otvorenim.

„Ponosni smo domaćini ove manifestacije već šestu godinu zaredom, a veseli nas i suradnja s osječkom Umjetničkom akademijom, rekao je u ime suorganizatora predsjednik Zajednice Talijana Pula Fabrizio Radin. Dožupanica Istarske županije Giuseppina Rajko zaželjela je još mnogo Monte Librića, a zahvale su upućene i Ministarstvu kulture, Pučkom sveučilištu u Trstu i njegovom ravnatelju Fabriziu Sommi, kao i dekanici osječke akademije Heleni Sablić Tomić, koja je također pozdravila okupljene. „Pred nama je još jedan Monte Librić, i budući da je to deseti, jubilarni, posebno me veseli. Drago mi je da smo kao temu odabrali lutke, i da tu sudjeluju sjajni mladi ljudi iz Osijeka pod mentorstvom Roberta Raponje, a u brojnim programima sudjeluju i studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Hvala sponzorima, pokroviteljima i partnerima“, rekla je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković.

U programu otvaranja Monte Librića koji su pripremili redatelj, prodekan Umjetničke akademije u Osijeku, Puljanin s osječkom adresom, Robert Raponja sa svojim asistentima Katicom Šubarić i Hrvojem Seršićem, sudjelovali su osječki studenti glume i lutkarstva. Cijeli ovogodišnji Monte Librić, koji se održava u Zajednici Talijana Pula od 24. do 30. travnja, naime, realizira se u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Među brojnom publikom bila su djeca polaznici pulskih vrtića i učenici osnovnih škola te mnogo odraslih gledatelja. Na Monte Libriću će se svaki dan, do nedjelje, održavati jutarnji i poslijepodnevni  programi za djecu. Literarna djela bit će interpretirana uz pomoć kazališnih formi i lutaka.

Monte Librić okuplja 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije.

Organizator manifestacije je Sa(n)jam knjige u Istri, suorganizatori su Castropola i Zajednica Talijana Pula, pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije putem Konvencije potpisane s Talijanskom unijom, Talijanska unija te Pučko sveučilište u Trstu.