Novosti

27/04/2017

Otvoreni 16. Dani Mate Demarina

Na pulskome Sveučilištu Jurja Dobrile danas je otvoren 16. Međunarodni znanstveni skup „Dani Mate Demarina“ na kojemu su nazočili pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Irena Peruško, zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko, kćer profesora Demarina Foška Rajković te ostali uvaženi gosti i predavači.

U ime domaćina, prisutne je uvodno pozdravila dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Mirjana Radetić-Paić. „Mi na fakultetu imamo čak 14 grana koje se bave i dodiruju obrazovanje, a ovaj skup predstavlja jednu sintezu svih tih znanja te nudi mogućnost sagledavanja materije iz nekog drugog aspekta“ navela je Radetić-Paić. Ujedno, kazala je kako se nada da će skup rezultirati novim spoznajama, kvalitetnim zaključcima te umrežavanjem i širenjem suradnje s ostalim institucijama.

Čestitke na 16. godina kontinuiteta i truda uloženih u organizaciju i održavanje ovog iznimnog i za područje obrazovanja izuzetnog bitnog međunarodnog skupa uputila je Peruško. „Prilika je to za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi te produbljivanje znanja iz područja koja obrađuju društveno humanističke znanosti“ kazala je Peruško nadodavši kako je edukacija ključ uspjeha društva. Moramo nastaviti ulagati u znanje i aktivno participirati u svim razinama i modalitetima edukacije, dodala je Peruško. Na riječi pomoćnice pročelnice nadovezala se Rajko koja je organizatorima zaželjela puno uspjeha za vrijeme trajanja konferencije.

Ovogodišnji skup je oko teme „Društveno-humanističke odrednice obrazovanja“ okupio brojne predavače iz Hrvatske i Europe. Kroz dva dana skupa izmijenit će se predavači iz Slovenije, Italije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Poljske te Pule, Rijeke i Zagreba. Organizator skupa je Odjel za odgojne i obrazovne djelatnosti pulskoga Sveučilišta.