Novosti

04/05/2017

Povijesni i pomorski muzej Istre bogatiji za vrijednu audiovizualnu zbirku

Danas je održano potpisivanje ugovora između Arhiva Foto-kino kluba „Jelen“ i MAFAF-a te Povijesnog i pomorskog muzeja Istre-Museo storico e navale dell'Istria povodom programa u sklopu obilježavanja Dana Grada Pule. Potpisivanju je nazočila pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.
Ugovor o donaciji je rezultat višegodišnje suradnje potpisnika ugovora, čiji je cilj bio izrada stručnoga popis i digitalizacija cjelokupne arhive i građe nastale radom i djelovanjem pulskog Foto-kino kluba „Jelen“ te Međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma (1965. – 1990.). Donacija se sastoji od 1.998 raznovrsnih predmeta, odnosno dokumentarne fotografske, tehničke i filmske građe koja je iznimno važna za povijest grada Pule te kino i foto amaterizam.
Posebno valja istaknuti 71 primjerak filmske građe nekadašnjih članova „Jelena“. Donacijom arhive stvoren je temelj za formiranje buduće muzejske zbirke amaterskoga filmskoga stvaralaštva.
Ovaj međuinstitucionalni projekt nastao je uspješnim povezivanjem Pulske filmske tvornice, PPMI-ja i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, čiji su studenti u sklopu izvannastavnih aktivnosti radili na popisivanju i digitaliziranju cjelokupne arhive uz mentorstvo i nadzor stručne djelatnice Muzeja.

Projekt su financijski podržali Grad Pula i Hrvatski audiovizualni centar.