Novosti

12/05/2017

Sutra uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka

Na pulskoj tržnici u subotu, 13. svibnja oko 12.30 sati održat će se uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka te popratni bogati program koji započinje u 10.00 sati. Ovo je šesti put po redu da se uručuju certifikati u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula i Grada Pule.

"Želimo pokazati kupcima i potrošačima koji kupuju namirnice, voće i povrće na pulskoj tržnici da ono što je jučer pobrano s njiva u okolici Pule, danas možete kupiti na pulskoj tržnici. Vrijednim i teškim radom brojni OPG-i (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) u okolici Pule proizvode razne proizvode koji su vrlo kvalitetni. Kupnjom domaćih, lokalnih proizvoda podržavamo također razvoj i budućnost poljoprivrede uopće a to je vrlo bitno za naše društvo," istaknuo je direktor Tržnice d.o.o. Renato Perc.

Svaki OPG koji se prijavi za izdavanje Certifikata, prolazi nadzor Komisije a nadzori i kontrole obavljaju se u suradnji sa Savjetodavnom službom. Ove godine ukupno 23 OPG-a će dobiti certifikat te se svake godine interes za manifestaciju povećava. Jedan od ciljeva manifestacije je i privući mlade da se počnu baviti poljoprivredom, a neki od lokalnih OPG-a ulažu dodatnu energiju i stvaraju nove ideje kako bi predstavili mladima rad u poljoprivredi.

U akciju je uključeno ukupno 16 hrvatskih gradova i više od 600 obiteljskih gospodarstava diljem Hrvatske. Vrlo je važno napomenuti i pozvati sve građane da besplatno sudjeluju u obilasku  poljoprivrednih gospodarstava u petak, 12. svibnja 2017. godine. Naime, u 17 sati kreće autobus sa stanice koja je odmah uz Zelenu tržnicu te vozi do okolice Pomera gdje će se pogledati proizvodnja i berba povrća na OPG Jurković, OPG Grbac i OPG Zohil.

Emilijano Zohil iz Pomera opisao je svoje razloge sudjelovanja u akciji: "Brat i ja se bavimo proizvodnjom povrća već jako dugi niz godina. Na poziv direktora tržnice vrlo smo se rado odazvali da pokažemo gdje se naši proizvodi uzgajaju, što uzgajamo te koliko je važno da predstavimo svoje gospodarstvo." OPG Zohil trenutno proizvode jagode, krumpir, kupus, a veća berba krumpira očekuje se oko 1. lipnja ovisno o vremenu.

O gastronomskoj ponudu za ovu subotu pobrinut će se Žižo i RockCafe gastro tim, a posjetitelji će moći uživati u Proljetnoj padeli s povrćem koje sada možete kupiti na pulskim tržnicama i malo istarskih kobasica.