Novosti

16/05/2017

Okrugli stol „Rastimo zajedno u Puli“ okupio brojne sudionike

Okrugli stol na temu „Rastimo zajedno u Puli“ koji je održan danas u Komunalnoj palači povodom Međunarodnog dana obitelji okupio je brojne ravnatelje, stručne voditelje i predstavnike ustanova i institucija koje se bave i skrbe o djeci i mladima.

Srdačne pozdrave prisutnima uputio je gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je zaključio kako ne postoji veći izazov od roditeljstva. Uz gradonačelnika, na okruglom stolu nazočila je i zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, koja je ujedno i predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju. „Današnji, peti po redu okrugli stol predstavlja dobru priliku za razgovor o roditeljstvu te o jednako važnoj ulozi lokalne zajednice u podršci roditeljstvu“ kazala je Puh Belci nadodavši kako je svima zajednički cilj da radimo bolje i učinkovitije kako bismo zadovoljili potrebe i interese građana, posebice djece koja žive u našem gradu. Ujedno, nadodala je kako je Grad Pula izradio i Vodič za djecu i mlade Grada Pule koji na jednom mjestu sadrži popis 148 ustanova i udruga koje nude aktivnosti namijenjenih upravo djeci i mladima. „Na taj smo način našoj djeci željeli ponuditi jedan šarolik spektar opcija te mogućnost odrastanja u jednoj stimulativnoj sredini kao što je Grad Pula“ zaključila je Puh Belci.

Na ovogodišnjem okruglom stolu predstavljen je projekt „Rastimo zajedno u Istri - Širenje podrške roditeljstvu za najmlađe“  koji će se tijekom 2017. u Puli i Istri provoditi putem dva programa usmjerenih na osnaživanje roditeljskih kompetencija „Rastimo zajedno“ i „Rastimo zajedno plus“. Projekt ima za cilj doprinijeti razvoju stručnih kapaciteta za pružanje podrške roditeljima te unaprijediti dostupnost, kvalitetu i održivost programa za roditelje u županiji“ poručila je Sandra Orbanić, predsjednica Podružnice za IŽ Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ potom nadodavši kako će se kroz projekt provesti ciklus od 11 besplatnih radionica namijenjenih roditeljima.

Ujedno, na okruglom stolu bilo je govora i o značaju rane obiteljske podrške u razvoju i odgoju djeteta te ulozi lokalne zajednice u stvaranju i osiguranju uvjeta za provedbu programa usmjerenih jačanju roditeljskih kompetencija u prvim godinama djetinjstva.  Kratku prezentaciju na tu temu održale su Milena Poturiček i Jelena Pereša iz CZSS Pazin - Podružnice Obiteljskog centra Pula.

Uslijedila je rasprava potaknuta razmjenom pozitivnih iskustava te evaluacije dobivenih rezultata. Doneseni zaključci poslužit će pri daljnjoj implementaciji oba programa u našoj zajednici.

Organizatori okruglog stola bili su  Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule i CZSS Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula.