Novosti

18/05/2017

Otvorena izložba Povijest školstva u Istri

Danas se u Galeriji C8 u Puli, održalo otvorenje pedagoške multimedijalne i interaktivne izložbe „Povijest školstva u Istri“, u organizaciji Instituta Mediterran, a u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, Etnografskim muzejom Istre, Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, Sveučilišnom knjižnicom i Filozofskim fakultetom u Puli, pulskom Gimnazijom, Ekonomskom školom, Osnovnom školom Centar iz Pule, Školom za odgoj i obrazovanje, Osnovnom školom Petra Studenca iz Kanfanara te uz financijsku potporu Grada Pule, Istarske županije, grupacije ALDE, ureda zastupnika u europskom parlamentu Ivana Jakovčića i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci pozdravila je okupljene u ime gradonačelnika Pule i u svoje osobno ime. "Grad Pula je od samog početka prihvatio biti važan dio ove lijepe i kreativne priče u koju su uključeni i učenici koji na ovaj način stječu iskustva u istraživanju i izlaganju." - kazala je Puh Belci.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre u Puli Darko Komšo kazao je kako mu je zadovoljstvo što ima priliku svima čestitati Međunarodni dan muzeja koji se danas obilježava. "Izložba pred nama je i pedagoška i edukativna te nam služi da se posjetimo na neke sada već davne stvari koje su nekad bili svakodnevica u školama. Danas školstvo uzimamo često zdravo za gotovo, no ne smijemo zaboraviti da je ono zapravo naša privilegija i da nekada nije bilo dostupno svima." - poručio je Komšo.

Otvorenju izložbe prisustvovali su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić-Marjanović i autor izložbe Filip Zoričić, profesor povijesti, hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Pula. U sklopu izložbe prikazane su tri učionice, postavljene kao u doba Austro-ugarske, Kraljevine Italije i SFR Jugoslavije s izlošcima školskog pribora, dokumenata, bilježnica, namještaja i opreme kojom je autor pokušao obuhvatiti povijest školstva u posljednjih nekoliko stoljeća.
Izložba se može pogledati do 2. srpnja, svakoga dana od 09 do 21 sat. Ulaz je slobodan.