Novosti

18/05/2017

Otvoren peti međunarodni simpozij glazbenih pedagoga

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko nazočile su današnjem svečanom otvorenju petog po redu međunarodnom simpoziju glazbenih pedagoga koji se u Puli održava od 18. do 20. svibnja 2017. godine.

Srdačne pozdrav te pohvale na dobroj organizaciji prisutnima je uputila zamjenica gradonačelnika napomenuvši kako je ovaj vrijedan znanstveni skup odlična platforma za razmjenu iskustava i dobrih praksi. „Svima želim puno uspjeha u radu, kao i ugodan boravak u našem gradu“ poručila je Puh Belci.

Okupljenima su se još obratili predstojnica Odsjeka za glazbenu pedagogiju Laura Čuperjani, delegat iz Austrije - Universiteta Mozarteum Salzburg Andreas Bernhofer te predsjednica Znanstvenog odbora simpozija Sabina Vidulin koja je kazala kako je simpozij zamišljen kao mjesto razmjene glazbenih i pedagogijskih teorijskih spoznaja te ideja i iskustava iz pedagoške prakse. „Do sada je održano pet simpozija sa 189 aktivnih sudionika iz hrvatske i inozemstva te je za to vrijeme izdano pet simpozijskih zbornika s ukupno 144 članaka.“ kazala je Vidulin pritom istaknuvši kako je ovaj poznati međunarodni skup 2009. godine utemeljio pulski Odjel za glazbu (današnja Muzička akademija u Puli) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

U rad Petog simpozija uključili su se ugledni znanstvenici, umjetnici i profesori različitih glazbenih profila iz Italije, Austrije, Nizozemske, Poljske, Litve, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore. Svi oni svojim istraživanjima, inovacijama i praktičnim prijedlozima nastoje unaprijediti glazbeno-pedagošku teoriju i praksu te promicati kulturu i umjetnost. Tema ovogodišnjeg simpozija je Budućnost glazbene nastave: diskursi o pedagogiji u glazbenoj umjetnosti. Kroz dva dana trajanja simpozija predviđa se pedesetak izlaganja i dva koncerta te predstavljanje knjige.