Novosti

24/05/2017

Započinje TEH konferencija „Kultura i zajednice dijeljenja“

U pulskom Društvenom centru Karlo Rojc od 25. do 28. svibnja će se održavati TEH konferencija “Kultura i zajednice dijeljenja”. Okupit će preko 200 međunarodnih kulturnih djelatnika što je sjajna prilika za umrežavanje i stvaranje europskih partnerstva. Na konferenciji će se propitivati odnos kulture i dijeljenja u zajednici s ciljem stvaranja onih zajednica koje su odgovorne i solidarne te doprinose kvaliteti života. Sudjelovanje europskih nezavisnih kulturnih djelatnika bit će i prilika da se poslušaju primjeri dobre prakse, ali i ono najbitnije, prenošenje iskustva.

S početkom u 20 sati u četvrtak u unutarnjem dvorištu Rojca u sklopu programa nastupit će mladi violinisti udruge Figaro te nakon njih u 20,30 sati uslijedit će nastup Puhačkog orkestra Grada Pule. U Dnevnom boravku Rojca u 21 sat otvara se izložba „Razlika i moral“ koja će predstaviti 14 umjetnika koji djeluju u Rojcu ili su svojim radom vezani uz Rojc. Nakon izložbe program se vraća u unutarnje dvorište Rojca gdje će nas svojim DJ i VJ programom zabaviti ekipa iz Buka noise Kolektiva.

Večernji program TEH konferencije u potpunosti je besplatan i otvoren za sve zainteresirane. Osim četvrtka, program će se nastaviti još i u petak i subotu.

O izvođačima:
“Figaro” je pulska glazbena udruga koja se bavi glazbenom edukacijom, a specifično edukacijom sviranja violine kod mladih. Cilj je popularizirati sviranje violine te učenje glazbe kroz igru bez prisile, stimulirajući kod djece interes prema glazbi i umjetnosti.
Puhački orkestar Grada Pule svoj radi i djelovanje vezuje uz Rojc kao njihovo sjedište. Aktivni su od 1993 i broj više od 99 članova svih generacija. Ovaj simfonijski orkestar ima izazovan, bogat i stilski raznolik repertoar. Kao takav, to je jedan od najboljih orkestara u zemlji koji je dobio nekoliko zlatnih ploča na nacionalnoj razini. Do sada je odradio više od 330 predstava, svečanosti i koncerta uz pratnju poznatih solista iz Pule.
Buka noise u prostoru DC Rojca danas funkcionira kao nezavisni suvremeni umjetnički kolektiv a programe i aktivnosti mobilno predstavlja kroz cijelu godinu. Djeluje na području suvremene umjetnosti, točnije likovne umjetnosti, izvedbene umjetnosti i suvremenog plesa, na području filma i videa te se bavi autorskom glazbom i dj kulturom. Buka noise je u svom radu fokusirana na intermedijalne i interdisciplinarne projekte na sjecištu tehnologije i umjetnosti, inovativne upotrebe medija, a sadržajno se projekti udruge referiraju na relevantne fenomene suvremenog društva i kulture.

O Izložbi:
Razlika i moral" -  grupna je izložba autora koji na neki način imaju poveznicu sa Društvenim centrom Rojc. Neki od njih su umjetnici klasične naobrazbe dok su drugi dio nekog podzemnog svijeta, no svi koncentrirani svjesno ili podsvjesno na snagu koju Rojc emanira kao društveni i kreativni katalizator.
11 tisuća kvadrata Rojca kulturni su inkubator grada Pule. Povoljna kima za djelovanjem utočište je raznih umjetnika. Kreacija je zasigurno "duh Rojca" koja konstantno radi na umrežavanju ukupnog kulturnog, ALI NE SAMO ( i ne isključivo), djelovanja  pomoću sinergije istaknutih protagonista, a izvan obrazovne ili institucionalne vertikale. Manifestira se kao pojačivač relevantne i aktualne scene, koristeći pri tome načine i kanale suvremene otvorene komunikacije.
Izlažu:
Hassan Abdelghani, Matko Banković, Alberto Becherini, Fulvio Juričić, Davor Kliman, Teddy-Lee, Iva Milaković, Petra Pletikos, Denis Sardoz, Borut Skok, Dejan Štifanić, Vedran Štimac, Ivana Vojnić Vratarić i Marko Vojnić.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca i Trans Europe Halles mreža, a cjelokupni konferencijski program realiziran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Istarske kulturne agencije.