Novosti

26/05/2017

250 međunarodnih kulturnih djelatnika Europe u Puli

Jučer je u pulskom Društvenom centru Rojc otvorena dugo očekivana Međunarodna trodnevna TEH konferencija "Kultura i zajednice dijeljenja", koja okuplja 250 međunarodnih kulturnih djelatnika i 30 predavača iz cijele Europe.

Pred prepunim Rojcem prisutnima se obratila pročelnica upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber istaknuvši važnost dijeljenja znanja i iskustva te umrežavanja i suradnje.  Inače, Društveni centar Rojc jedini je hrvatski centar koji je član europske mreže kulturnih centara "Trans Europe Halles" (TEH). Danas je TEH jedna od najaktivnijih kulturnih mreža u Europi koja omogućuje aktivnu i dinamičku platformu razmijene ideja, podrške, suradnje i kooperacije između njegovih članova te promicanja umjetničke slobode. Ova mreža nezavisnih kulturnih centara Europe osnovana je 1983. godine i kao mreža okuplja multidisciplinarne i socijalno angažirane centre diljem Europe.

Predstavnica SUR-a Irena Boljunčić Gracin prisutnima je opisala način na koji se Rojc razvijao i postao centar koji sada okuplja čak 110 udruga. "Objavili smo i publikaciju „Društveni centar Rojc – pogled u budućnost“ koja je puna fantastičnih ideja" kazala je Boljunčić Gracin koja je ovom prigodom pročelnici Kamber te pročelniku za kulturu Istarske županije Vladimiru Torbici podijelila dva primjerka spomenute publikacije.

Naime, Konferencija se održava u  Društvenom centru Rojc od 25. do 28. svibnja, a tema konferencije je „Kultura i zajednice dijeljenja“ („Culture and Sharing Communities“). U trodnevnom programu sudjelovat će niz međunarodnih stručnjaka i oko 250 kulturnih djelatnika i producenata iz područja kulture i umjetnosti koji rade u europskim kulturnim centrima. TEH konferencija sadržajno se sastoji od glavnog programa na temu konferencije te popratnog kulturno umjetničkog programa koji će se u DC-u Rojc odvijati u kasnim popodnevnim i večernjim satima za vrijeme trajanje konferencije.

Konferencija će obrađivati teme koje propituju odnos kulture i dijeljenja u zajednici s ciljem stvaranja zajednica koje su odgovorne i solidarne i koje podupiru kvalitetu života u zajednici. Možemo li kulturu međusobno dijeliti? Ako da, na koji način? Stvaramo li na taj način nove prostore suradnje i kreacije koji su otvoreni prema publici? Kako razvijati publiku koja aktivno participira u kreiranju umjetničkih formata, ali promišlja i o modelima upravljanja, javnim politikama i sl. Može li omasovljenje digitalnih medija i laka dostupnost digitalnih alata omogućiti veću participaciju u stvaranju kreativnih sadržaja? Kako umjetnost utječe na našu svakodnevicu i prostore u kojima stvaramo, a kako zajednica utječe na kreativnost umjetnika u stvaranju?

Akcentirajući potencijale kulturnih centara za razvoj zajednice, tijekom tri dana konferencije istražit će se različiti modele uzajamnosti i sudjelovanja. Prezentirat će se na koji način društveno-kulturni centri mogu razvijati kulturu dijeljenja; na koji način te različite prakse doprinose društvenoj i umjetničkoj ko-kreaciji, demokratizaciji društva, revalorizaciji društvenih vrijednosti i promjeni društvenih paradigmi; Kako kulturni centri kao prostori dijeljenja i imaginacije postaju poligoni društvenih inovacija i zajednice prakse.

Temu će razvijati kroz 4 glavne podteme:

  • Kultura sudjelovanja
  • Dijeljenje u umjetnosti i edukaciji
  • Otvoreni prostori za dijeljenje i imaginaciju
  • Prakse zajednica

Organizator skupa je Savez udruga Rojca a detaljan program 83. TEH konferencije možete pronaći na službenim stranicama TEH-a. http://teh.rojc.eu/