Novosti

08/06/2017

Spoj Xice i Visualie u gradu svijetla

Objedinjen turizam, kultura i sport

Prava je poslastica svih trkača sudjelovati na trećem izdanju pulske Xice, odnosno druge gradske noćne utrke, koja će ove godine premijerno zatvoriti Festival Visualia, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Turističkoj zajednici grada Pule. Pulska Xica održat će se 23. rujna sa startom ispred amfiteatra, a specifičnost je što će većina staze biti osvijetljena instalacijama koje će osmisliti i postaviti članovi Udruge Sonitus i njihovi partneri.

Novost je što će se, osim utrke na 10 kilometara, natjecatelji moći prijaviti na duplo kraću relaciju od 5 kilometara, a sve kako bi omogućili što  većem broju rekreativaca doživjeti jedinstveno iskustvo tračanja  u gradu svijetla.

„Ove se godine Festival Visualia održava u rujnu te smo je spojili s utrkom čime Xica dobiva još jedan veći nivo s obzirom da će cijeli grad biti u instalacijama, a novost je i obilazak osvijetljenog rotora u Šijani“ kazala je direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj dodavši kako građani već sad s nestrpljenjem čekaju utrku jer će ove godine biti zaista posebna.

Među brojnim partnerima podršku manifestaciji tradicionalno pruža i Grad Pula. „Pulska Xica održava se zadnji dan Festivala Visualia i posebno veseli što se konstantno pomiču granice spajajući naizgled nespojivo -  sport  i umjetnost,  stvarajući tako dodatne nove okvire i prostore za naše mlade kreativce koji se novim modernim instalacijama na ovaj način prezentiraju, a što sve utječe i doprinosi turizmu i turističkoj ponudi te privlači goste da dođu  i ostanu i nakon špice turističke sezone“ kazala je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber.

Erik Lukšić koji je zajedno s Turističkom zajednicom organizator manifestacije istaknuo je kako je upravo smisao ove utrke da se grad Pula potvrdi kao grad svijetla i da se u što većoj mjeri svi oni potencijali Festivala Visualia obiđu.

Start će biti ispred Arene i prvo kreće utrka na 5 kilometara, nakon čega slijedi utrka na 10 kilometara. Posljednja spomenuta kreće prema svjetlosnoj instalaciji rotora u Šijani, preko Rive do Aci marine, ulaza u Uljanik gdje su dizalice u prvom planu, pa preko Foruma, do Pošte,  pored INK-a, Giardina, Zerostrasse do Arene gdje će oko 22 sata biti podjela nagrada najbolje plasiranim trkačima.

„Utrkom će se zaokružiti cijeli grad i za razliku od prošle godine kada je granica broja natjecatelja bila 500 ove smo godine povećali na 1000 otvorenih mjesta, a moguće i više“ naglasio je Lukšić.

Kao i prijašnjih godina uspješno partnerstvo nastavlja se s Run Croatia i Arenaturistom, a pridružuju se i Grawe s inicijativom PoKRENI u sklopu koje su pozvani svi trkači da prihvate izazov i dobrom voljom, pozitivnom energijom i motivacijskim pristupom pokrenu oko sebe što više ljudi kako bi što prije stigli do cilja, a to je 100 tisuća pretrčanih kilometara koji se pretvaraju u donaciju od 50 tisuća kuna za Udrugu „Veliko srce malom srcu“ koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece sa srčanim bolestima.

Zahvalu je Lukšić uputio i tvornici stakla Duran Group koja izrađuje staklene medalje za sve natjecatelje. Uz već spomenute partnere potporu su dali sva gradska poduzeća i javne ustanove, Arheološki muzej Istre i Povijesni i pomorski muzej Istre.

Za kraj organizatori su pozvali sve zainteresirane da se prijave u što većem broju i dožive pravi spektakl u gradu svijetla.

Prijave koje započinju danas otvorene su na stotinka.hr

Promotivni video spoja Visualie i prošlogodišnje Xice možete pogledati na sljedećem linku: https://vimeo.com/218282870