Novosti

09/06/2017

Svečano otvoreni 16. Dani antike

Zamjenik gradonačelnika grada Pule Pule Robert Cvek jučer je na glavnom gradskom trgu svečano otvorio 16. Dane antike u Puli. Bogat program manifestacije započeo je izložbom pod nazivom "Sergiis in honorem", "Sergijevcima u čast" u lođi pulske Gradske vijećnice. Izložba je nastala kao rezultat suradnje između Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, a predstavila ju je Giulia Codacci Terlević iz Arheloškog muzeja Istre.

Tradicionalne Dane antike organiziraju Turistička zajednica grada Pule, Arheološki muzej Istre te tvrtka Illustris travel. Muzej se uključio kroz Spectacvlu Gladijatoriju, odnosno gladijatorske igre, koje su posjetitelji imali prilike vidjeti i jučer, a koje uvijek privlače veliku pažnju.

U ime TZ-a Grada Pule prisutne je pozdravila Sanja Cinkopan Korotaj naglasivši da je prije 16 godina predstavom Felix započela manifestacija koja je do danas narasla u bogat prikaz antičke povijesti i oživljavanje ostavštine Grada Pule.

„Želimo pokazati kako je to nekada bilo i kako se tada živjelo. Programi su namijenjeni djeci i odraslima, da svi uživamo, a i nešto naučimo. U iduća tri dana oživjet ćemo antičku Pulu“ naglasila je Cinkopan Korotaj i zahvalila se Gradu Puli na ustupanju cijelog grada da organiziraju "kruha i igara".

Kroz tri dana održavanja Festivala oživit će se kultura starog Rima i grad pretvoriti u živu pozornicu autentičnog prikaza civilizacije i kulture tog doba. Posjetitelji će moći uživati u iznimno bogatom programu uz impresivne brojke sudionika koji će na čak sedam lokacija (Forum, Portarata, Park grada Graza, Turistička zajednica grada Pule, Galerija Cvajner, Korzo-Giardini i Arena) predstaviti svoje radove. U sklopu Dana antike održat će se kulturna tribina, tematske izložbe, kazališne predstave, edukacijske i kreativne radionice, priče o zanatima, rimska tržnicu, antički mirisni vrt, glazbeni program, rimski kviz, modna revija i borbe gladijatora u Areni.

Dani antike kroz svoj program nude spoj povijesti i kulture te jačaju i razvijaju baštinska blaga antičke Pule.