Novosti

09/06/2017

Miletić: Radovi na Trgu kralja Tomislava privode se kraju

Jučer je u prostorijama Komunalne palače održana 2. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Pule koja je na dnevnom redu imala 17 točaka. Prva točka dnevnog reda odnosila se na vijećnička pitanja pa je tako vijećnica iz IDS-a Dunja Račić postavila pitanje o dinamici radova na Trgu kralja Tomislava te kada se isti planiraju okončati. Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić odgovorio je kako se na Trgu kralja Tomislava, koji predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u gradu Puli vrijedan više od 24,2 milijuna kuna, radovi izvode planiranom dinamikom. „Do sada je izvršen pretežni dio zahvata u zoni trga, izvedeni su svi infrastrukturni radovi, javna rasvjeta, posađena su stabla, a u tijeku su radovi na dječjem igralištu, dovršava se fontana te betoniranje površina koje se odvija u tri smjene“ istaknuo je Miletić nadodavši kako vjeruje da će radovi biti u potpunosti okončani do kraja lipnja. Ujedno, ovim putem zahvalio se svim sugrađanima koji žive na tom području na iskazanom razumijevanju za vrijeme odvijanja velikih infrastrukturnih radova.

Vijećnika Redžepa Raimovića iz koalicije IDS-HNS-ISU-ZELENI zanimala je dinamika radova na proširenju obilaznice i kako teče projekt kružnog toka na raskrižju na Rizzijeve i Radićeve ulice. Pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić istaknuo je kako radovi na jednom od najznačajnijih kapitalnih projekta Grada Pule teku planiranom dinamikom te se planiraju zgotoviti do kraja godine. „U sklopu radova predviđenih projektom izgradit će se nove dvije prometne trake u dužini od 1,2 kilometara te turbo kružno raskrižje sa Šišanskom i Medulinskom cestom“ pojasnio je Škuflić nadodavši kako je na dijelu Šišanske ceste uvedena privremena regulacija prometa za vrijeme trajanja radova na način da je navedeni dio prometnice zatvoren za prometovanje, a obilazni pravci su osigurani Medulinskom cestom te Ulicom Valmade, a sve kako bi se nastavilo sigurno i nesmetano prometovanje za vrijeme trajanja radova. Što se tiče projekta izrade kružnog toka na raskrižju Rizzijeve i Radićeve ulice, prema riječima pročelnika Škuflića, zbog konfiguracije terena i frekventnosti raskrižja razrađivano je nekoliko varijanti te za onu najkvalitetniju započet postupak ishođenja odobrenja za građenje. Novi projekt je tehnički malo izmijenjen te su mu nadodani desni skretači koji će dodatno doprinijeti sigurnosti i protočnosti prometovanja, nadodao je Škuflić.

Vijećnika Ivana Nekića iz HNS-a zanimalo je kada kreču radovi na obnovi i rekonstrukciji objekata osnovnih škola kojima je grad Pula osnivač te koja su to najznačajnije investicije koje će se ovog ljeta odviti. Na pitanje odgovor je dala pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović. „Grad Pula je i u 2017. godini za kapitalna ulaganja, opremanje te usluge tekućeg i investicijskog održavanja u proračunu osigurao preko 3,2 milijuna kuna“ naglasila je Krizmanić Marjanović pritom izdvojivši neke od najznačajnijih investicija. Primjerice, u OŠ Stoja u planu je adaptacija sanitarnih čvorova te ograđivanja školskog dvorišta, u OŠ Kaštanjer izvest će se radovi na sanaciji temeljne konstrukcije, u OŠ Tone Peruško planira se rekonstrukcija prolaza na 1. katu, kao i izrada izvedbenog projekta za izgradnju dvorane. U OŠ Vidikovac izvršit će se rekonstrukcija kanalizacije, sanacija podova u suterenom te poda u školskoj sportskoj dvorani.

Gordana Ferenčić iz IDS-a postavila je pitanje direktoru Monte Gira Darku Buršiću vezano za najavu proširenja gradskog groblja Monte Gira, na što je direktor odgovorio kako će se groblje proširiti na novih 5.563 m2 na kojima će se urediti 773 novih grobnih mjesta. Ishodovana je građevinska dozvola, a nakon odabira najpovoljnijeg izvođača krenut će se s radovima na proširenju koji će se paralelno odvijati u dvije faze, kazao je Buršić.

Vijećnicu Jadranku Černjul (IDS-SDP) zanimali su projekti uređenja Prolaza Sv. Teodora i De Villeovog uspona. Pročelnik Škuflić pojasnio je kako je rekonstrukcija De Villeovog uspona u završnoj fazi izvođenja. „Završavaju radovi na opločenju te slijede radovi uređenja fasada i montaže rukohvata koji su predviđeni projektom De Villeovog uspona“ istaknuo je Škuflić nadodavši kako radovi na Prolazu sv. Teodora također teku planiranom dinamikom. Izvršeno je betoniranje gornjeg platoa, te je u tijeku betoniranje centralne zone donjeg platoa, nakon čega slijedi betoniranje stubišta te slijedi postavi kamenog opločenja, dodao je Škuflić.

Na jučerašnjoj sjednici izabrane su Diana Kukić Dasko za potpredsjednicu Gradskog vijeća Grada Pule iz reda predstavničke većine te Sanja Radolović za potpredsjednicu Gradskog vijeća Grada Pule iz reda predstavničke manjine, kao i predsjednici i članovi radnih tijela Gradskog vijeća Grada Pule.

Vijećnici su na današnjoj sjednici, među ostalim točkama, usvojili Izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2016. godinu, kao i Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture te zaključak o prihvaćanju Izvješća o radu Savjeta mladih Grada Pule također za 2016. godinu. Pročelnica Sajić iznijela je godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Pule za 2016. godinu te je ujedno donesena nova Odluka o lokalnim porezima Grada Pule, kao i Izmjena i dopuna Proračuna Grada Pule za 2017. godinu koja se u glavnini odnosi na program gradnje objekata i program javnih potreba društvenih djelatnosti. „Grad Pula predloženim Izmjenama i dopunama, Proračun za 2017 godinu povećava  za 0,40% te će on u konačnici iznositi 422.165.246,00 kuna“ najavila je Sajić pritom pojasnivši kako razlog ovih izmjena i dopunama proračuna. „Razlog povećanja leži u potrebi uravnoteženja prihoda i rashoda, potreba za osiguravanjem sredstva za realizaciju odrađenih projekata, kao i zbog potrebe preraspodjele pojedinih proračunskih sredstava te nastanka novih obveza za gradski proračun“ kazala je Sajić.

Ujedno, donesene su Odluke o stavljanju izvan snage dijela Provedbenog urbanističkog plana „Stari grad Pula“, zatim Odluke o donošenju II Ciljanih Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pule, Odluke o donošenju I Ciljanih Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Pule, kao i Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja „Riva“, a koje je sve prisutnim vijećnicima prethodno pojasnio pročelnik Škuflić.

Na samom kraju sjednice usvojen je i  Program rada Gradskog vijeća za 2017. godine. Ostale točke Dnevnog reda i materijali s današnje sjednice, dostupni su na službenim internetskim stranicama Grada Pule u sekciji "Sjednice gradskog vijeća".