Novosti

19/06/2017

CLASSICAL MUSIC FESTIVAL: ozbiljni glazbenici s velikom dozom humora

   Classical Music Festival, međunarodni festival klasične glazbe koji će svoje drugo izdanje upriličiti od 21. do 26. kolovozau Puli, javnosti otvara svoja vrata i najavljuje petodnevno druženje: 13 koncerata, 1 izložbu, 40 umjetnika iz 10 zemalja, kutak za djecu, spoj glazbe s likovnom/vizualnom umjetnosti i modnim dizajnom.

   Cilj Festivala jest lišiti klasičnu glazbu okova"uštogljenosti", približiti glazbenike publici i predstaviti ih na moderniji i humorističniji način. Dosad "ozbiljna" glazba, pretežito svirana u otmjenim koncertnim dvoranama, postaje opuštenija i zaigrana - rasprostranjuje se po različitim pulskim lokacijama, integrira se među ljude i dolazi ususret svim građanima; ljubiteljima klasike, ali i slučajnim prolaznicima u nadi da će zadobiti njihovu pažnju i pobuditi njihov interes.

   Umjetnička ravnateljica Festivala Andrea Milohanić i predsjednica Istarskog Kulturnog Sabora (IKS), koji je organizator Festivala, napominje kako je nekonvencionalnost ovogodišnji imperativ. Trudimo se međunarodnu glazbenu platformu dovesti na višu razinu - u tome nam pomaže, osim vrhunskih glazbenika, umrežavanje i spajanje klasične glazbe s drugim granama umjetnosti- napominje Milohanić.

   Ovogodišnji petodnevni Festival predstavit će 40-ak profesionalnih glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, Rusije, Južne Koreje, Bugarske, Albanije, Poljske, Italije i Francuske. Svoje će raznovrsne programe predstaviti na koncertima: baROCKINGbach, operation: sing!, soundtip: classicVIAtango te osmosatnom musicmarathonu u skolpu kojeg će se održati 10 koncerata. Svoje mjesto u festivalskom sadržaju našao je i kutak za djecu nazvan childrencorner: musicpicnic,te connectarting platfromau sklopu koje će se ove godine održati izložba soundsONliquids.

   Prva aktivnost Festivala počinje 06. kolovozau Galeriji Cvajner te ispred Gradske palače kada će se upriličiti otvorenje umjetničke izložbe, koje će biti svojevrsna najava za Classical Music Festival. U okviru connectarting platforme sudjeluje austrijska slikarica, kiparica i restauratorica Theresia Fauland-Neratkoja će izložiti svoje radove inspirirane zvucima. Ljubitelji umjetnosti imat će mogućnost zvukovni izričaj naprije "doživjeti" vizualno, a nakon toga i auditivno.

Classical Music Festival održava se pod visokim pokroviteljstvom Grada Pule. Organizator posebne zahvale upućuje Upravnom odjelu za kulturu, mediaartu (Željku Zirdumu), MSU Istre, Brionima d.o.o, Galeriji Cvajner i STAŠA designu.

Za više informacija o svim umjetnicima i svakom događaju zasebno, možete pratite novosti na www.facebook.com/ClassicalMusicFestivalIKS