Novosti

26/06/2017

Gradonačelnik Pule i istarski župan upriličili prijem za veleposlanicu Irske u RH

Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego primili su danas u sjedištu Istarske županije veleposlanicu Irske Nj.E. Olive Hempenstall koja boravi u Puli povodom Bloomsday festivala, posvećenog irskom piscu Jamesu Joyceu.

Srdačnu dobrodošlicu u Pulu, grad bogate povijesti i kulturnoga nasljeđa, veleposlanici uvodno je uputio gradonačelnik Miletić. Govoreći o razvoju Pule od doba Austrougarske monarhije, kada je i James Joyce ovdje boravio, pa sve do danas, gradonačelnik Miletić istaknuo je da je Pula danas demilitariziran i moderan grad koji će nastaviti razvijati i jačati turistički i gospodarski sektor.  „Kad je riječ o turizmu, naš prioritet je stvoriti preduvjete da Pula postane cjelogodišnja turistička destinacija“ kazao je gradonačelnik.

Župan Flego ovom je prigodom veleposlanicu upoznao s vrijednostima koje Istra gradi i baštini. „Istra je najeuropskija regija Hrvatske, kako po vrijednostima koje zastupa, razvijenosti gospodarstva, tako i po suradnji s mnogobrojnim europskim regijama“, izjavio je župan Flego. Također, istaknuo je otvorenost Županije za sve oblike suradnje s Irskom, ponajviše za ulaganje u gospodarstvo Istre te zajednički rad na EU projektima.

Pohvalivši ljepote Istre i Hrvatske, veleposlanica Irske istaknula je kako su Istra i Irska vrlo slične po pitanju multikulturalnosti i multietničnosti. Ujedno, zahvalila se  Gradu Puli na inicijativi kojom su za Dan sv. Patrika pulski svijetleći divovi svijetlili u zelenoj boji čime su Pula i Istra poslali snažnu promotivnu poruku diljem Irske.

Na samom kraju, prisutni su se obvezali nastaviti put prijateljstva i suradnje Istre i Irske te dodatno ojačati iste na području gospodarstva, turizma i kulture.