Novosti

17/08/2017

Classical Music Festival: ljubav na prvi sluh

Drugi međunarodni festival klasične glazbe otvara svoja vrata i donosi bogat program opuštene, moderne i zaigrane glazbe koja će se rasprostraniti po Puli, integrirati se među ljude i zavodiljivo im doći ususret u nadi da će se dogoditi 'ljubav na prvi sluh'.    

U ponedjeljak, 21.08. (21:00h, MSUI), očekuje nas službeno otvorenje i megacool event barockingBACH kojeg čini postava iz Slovenije. Uz umjetničko vodstvo Dalibora Miklavčiča koji će na svemirskom instrumentu sa 37 pedala upriličiti Bacha, nastupit će 5 gudača: Mojca Jermani Matej Haasna violini, Hana Lavrincna violi, Katarina Leskovarna violončelu, Jošt Lampretna kontrabasu i Meta Pircna flauti. Otkačen pristup baroku i neočekivane instrumentalne kombinacije bit će začinjene ukusnim zalogajčićima povodom otvorenja Festivala.

Utorak, 22.08. (21:00h, koncertna dvorana iza augustovog hrama), donosi koncertnu večer za pamćenje koja će ugostiti džejms bondove europske operne scene. Oni će svojim glasovnim sposobnostima razoružati i one koji do sad nisu bili posebno naklonjeni opernom pjevanju. Kako zvuči kad ljudsko tijelo postaje moćan instrument koji ruši sve predrasude, pokazat će nam sopranistice Gabriela Vranceanu(ROM) i Ivana Đoković(SRB), bariton Heimo Orter(AUT) i Sverin Prassl(AUT) u ulozi tenora

 

U srijedu, 23.08. (21:00h, stara autobusna stanica), autobusni peron pretvara se u pozornicu koja će za manje od dva sata proputovati cijelom obalom Južne Amerike. Ne morate pakirati kofere jer egzotika dolazi k nama, zahvaljujući Promart Tango Trijusa sjedištem u Rimu kojeg čine violinistica Dahl Ah Leeiz Južne Koreje, violončelistica Martina Rudić(CRO) i pijanistica Teodora Ristić(SRB).

 

U petak, 25.08. (11:00h, park pored kafića Kukuriku), uslijedit će kutak za svu djecu i one koji se tako osjećaju, gdje ćemo predstaviti nestašnog maestra Flaminga. Osim što potajice voli krasti festivalske bijele leptir mašne, on je strastveni zaljubljenik u svijet udaraljki. Ludi je maestro već sad počeo okupljati ekipu i šapnuo nam da će u parku na travi napraviti glazbeni piknik za pamćenje! Glavni maestrovi pomagači su: šašavi udarljakaš Simon Klavžari urnebesna Zvezdana Novaković! Škvadra iz Slovenije pokazat će nam kako od svog tijela napraviti udaraljkaški instrument.

 

Velika završnica festivala održat će se u subotu, 26.08.2017 na forumu.Kruna festivala smješta se u povijesnu gradsku jezgru u obliku šestosatnog koncertnog maratona gdje nas očekuje: CLASSICvsFOLK: Zvezdana Novaković(SLO) - vokal & harfa, Darina Zlatkova(BGR) - vokal, Ivelina Dimanova Ivanova(BGR) - vokal, Tanya Prvanova(BGR) - vokal, balkanCLASSification- Miloš Miketić(SRB) - flauta, Maša Babić(SRB) - klavir, Aleksandar Stanković(SRB) - kontrabas, Dušan Kranjc(CRO) - bubnjevi, PIANOMANIA for 20 fingers: Ivana Marija Vidović(CRO) - klavir, Vesna Miletić(CRO) -klavir, P. S. I accord YOU:Maša Babić (SRB) - klavir, Matej Bunderla(SLO) - saksofon, Mirko Jevtović(SRB) - harmonika, classic meets jazz:Branko Sterpin(CRO) - truba, Oleg Kireyev(RUS) - saksofon, Boro Lukić(CRO) -  gitara, Nenad Mirt(CRO) - kontrabas, Dušan Kranjc (CRO) - bubnjevi + kutak za mlade istarske glazbenike nazvan ISTRIA's young musiciansu okviru kojeg nastupaju Tijana Stakić - klavir, Luka Demarin - klavir, Karmen Antunović - harmonika i Diego Vitasović - harmonika.

 

U festivalskom nas programu, osim vrhunskih glazbenika, očekuje umrežavanje i spajanje klasične glazbe s drugim granama umjetnosti. Tako, osim koncertnih sadržaja, možemo uživati u conncectarting paltformi čiji je cilj stopiti klasičnu glazbu s drugim umjetnostima koja je ugostila austrijsku slikaricu, skulptoricu i povjesničarku umjetnosti Theresiu Fauland-Nerat. Njezinu izložbu soundsONliquids možete pogledati u Galeriji Cvajner i atriju gradske palače kojeg krase dvije skuplture od lijevanog željeza. Platforma je ugostila i modnu pulsku dizajnericu s londonskom adresom Stašu Doblanović Randall, koja će kreirati modne kreacije za hostese i ravnateljicu Festivala, s lajtmotivom zaštitnog znaka Festivala. Na taj će način predstaviti svoje suvremene ženske kreacije poznate po minimalističkim, čistim i geomterijskim rezovima

Ulaznice na festivalske događaje zamjenile su leptir mašne - zaštitni znak Classical Music Festivala. Svaka je mašna ručno rađena s puno ljubavi i pažnje a dijelit će se neposredno prije svakog eventa u nadi da će svaka leptirica pronaći svog sretnog vlasnika. Festivalske mašne imaju ulogu ulaznice, a posjetioci će zauzvrat moći dati dobrovoljan prilog u teglicu za zimnicu kreative.

Organizator festivala je Istarski Kulturni Sabor (IKS), a održava se od visokim pokroviteljstvom Grada Pule.