Novosti

30/08/2017

Pojačani odvoz otpada u dane festivala u naselju Štinjan

S obzirom da su naselje Štinjan i okolica prošle zime prešli na individualni pristup prikupljanja komunalnog otpada „od vrata do vrata“ te da se sljedećih desetak dana očekuje veliki porast gostiju zbog održavanja festivala Dimensions i Outlook javlja se i potreba za zaduženjem dodatnog volumena kako bi se odgovorilo potrebama za odlaganjem komunalnog otpada u dane festivala. Stoga će Pula Herculanea s uobičajenog rasporeda odvoza od dva dana tjedno, ponedjeljak  i četvrtak, prijeći na svakodnevni odvoz s početkom od 30.08. 2017. godine do 10.09. 2017. godine. Korisnici će svoju posudu za otpad kao i obično u navedenom periodu moći izvući ispred svog stambenog objekta večer prije te će se ista sljedeći dan u jutarnjim satima isprazniti. Glede selektivno prikupljenih sirovina (papir, staklo i plastika) isti će se umjesto jednom tjedno odvoziti tri puta i to ponedjeljak, srijeda i petak. Korisnici mogu kao i obično u navedene dane iznesti u dodijeljenim vrećicama selektivno prikupljeni otpad. Ukoliko im postojeće vrećice nisu dostatne selektivno prikupljene sirovine mogu odložiti i u vlastitim vrećicama.

Iz Heruclanee ističu da se prikupljanje selektivno prikupljenih sirovina (papira-kartona i plastike) vrši novonabavljenim specijalnim vozilo koje ima dvije odvojene komore za prikupljanje. Novim vozilom omogućuje se istovremeno prikupljanje dvije različite frakcije što značajno doprinosi optimizaciji i uštedi u prikupljanju. I dok je prije za taj posao bilo potrebno dva kamiona s dvije posade sada se to obavlja s jednom posadom i jednim vozilom. 

Potrebno je istaknuti da su individualni pristup prikupljanja komunalnog otpada „od vrata do vrata“ građani jako dobro prihvatili te se značajno podigla stopa izdvajanja korisnih sirovina. Samo u prošloj godini prelaskom na individualni pristup stopa izdvajanja je rasla po stopi od preko 10%.

Herculane također apelira na građane da se pridržavaju uputa o selektiranju te da ne ubacuju organski otpad u posude za papir, staklo ili plastiku jer time  selektirani i odvojeni otpad u posudama više nije upotrebljiv, odnosno oporabitelji ga ne preuzimaju.