Novosti

15/09/2017

U nedjelju 3. izdanja međunarodne utrke izdržljivosti IRONMAN 70.3 Pula

U hotelu Histria danas je najavljeno 3. izdanja međunarodne utrke izdržljivosti IRONMAN 70.3 Pula koje se održava u nedjelju 17. rujna i na kojoj će sudjelovati  1400 pojedinačnih natjecatelja iz 50 zemalja svijeta. Uz organizatora i vlasnika IRONMAN licence Igora Ribarića i regionalnog direktor IRONMAN EMEA Erwina Doktera, o ovoj međunarodnoj utrci i samom značaju za grad Pulu osvrt su dale i Elena Puh Belci zamjenica gradonačelnika Grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj direktorica TZ Grada Pule i Manuela Kraljević direktorica prodaje i marketinga Arena hospitality group d.d.. Poseban gost današnje konferencije za novinare bio je i Alex Zanardi, paraolimpijac i bivši auto prvak formule 1 koji će sudjelovati u utrci izdržljivosti.

Zamjenica gradonačelnika na samom je početku izrazila dobrodošlicu svim sudionicima u ime grada domaćina, u ime gradonačelnika Pule Borisa Miletića i svoje osobno te im poželjela ugodan boravak u Puli i puno sreće u utrci.  „U Puli se tijekom godine održi preko tisuću različitih manifestacija koje privlače ljude iz cijelog svijeta i sa svih kontinenata i upravo  je ovo jedna vrlo značajna manifestacija koja će, nakon rekordne turističke sezone, dodatno doprinijeti promociji grada u kojemu se vrijednosti kao što su zdrav i aktivan život prepoznaju i podržavaju. Ovo je treća godina da je Pula domaćin najpoznatije svjetske utrke izdržljivosti i drago mi je da su se organizatori ponovno odlučili za Pulu. Vjerujem da će utrka ispuniti sva očekivanja“ istaknula je Puh Belci.

Utrka se sastoji od tri discipline: plivački dio (Ambrela Verudela, Pula 1,9 km), biciklistički dio (Pula – Galižana – Vodnjan – Juršići – Svetvinčenat – Petehi – Šajini – Marčana – Loborika – Valtura – Šišan – Šikići – Pula – 90 km) i trkački dio (Grad Pula - 21,1 km). Posebnost i atraktivnost ove utrke u tritisućljetnom gradu je cilj u amfiteatru. Za vrijeme utrke na snazi će biti privremena regulacija prometa. Osim glavne utrke ovogodišnji organizacijski novitet IRONMANA je  utrka za žene i djevojke, Iron Girl Fun Run, u duljini od 5 km na Verudeli koja se održava danas, dok će se u subotu, drugu godinu za redom, održati Ironkids Run namijenjen djeci po kategorijama od 4 do 16 godina. 

Bivši vozač Formule 1 Alex Zanardi nakon nesreće 2011. godine kada je izgubio obje noge, ipak se odlučno vratio sportu, osvojivši paraolimpijske zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama 2012. i 2016. godine. U međuvremenu velika strast mu je postala i triatlon te će mu, nakon Pescare, ovo biti druga IRONMAN utrka.
„Izuzetno mi je drago što sudjelujem u drugom IRONMAN 70.3.  i zahvaljujem organizatorima što su me pozvali i podržali. IRONMAN mi je već ušao u krv i to je posebna vrsta sportskog izražavanja gdje se dostižu granice i vjerujem da ću ovu utrku uspješno završiti“ kazao je Zanardi dodavši da se za sudjelovanje u Puli odlučio zbog vrste staze koju s kolicima može proći i naravno dobre organizacije te samog grada i njegovih ljepota.

Sportaši koji sudjeluju u utrci Pulu prepoznaju na drugačiji način jer je preplivaju, pretrče a biciklom vide i okolicu i na taj su način, iz svoje specifične perspektive, odlični promotori grada, naglasila je Cinkopan Korotaj. Sportaša i gostiju, zahvaljujući ovoj utrci, svake je godine sve više i duže ostaju, upoznaju grad. „Možemo reći da imamo oko 50 tisuća novih sportaša koji dolaze u našu destinaciju i ovo je veliki uspjeh IRONMANA“ kazala je Kraljević.

Veliku zahvalu na potpori Grada, Turističke zajednice Pule i ostalih partnera uputili su Erwin Dokter i Igor Ribarić i poručili natjecateljima i gostima da što duže ostanu i uživaju u Puli i manifestacijama koje nudi.