Novosti

22/09/2017

Mimohodom kroz grad odaslana poruka stop nasilju

Tradicionalnim mimohodom kroz uži centar Pule te simboličkim puštanjem crnih balona obilježen je još jedan Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Potporu ovom značajnom mimohodu koji ukazuje na galopirajući problem nasilja svojim prisustvom izrazili su gradonačelnik Pule Boris Miletić, zamjenica gradonačelnika Elenu Puh Belci pritom odaslavši snažnu poruku da nasilje nije opcija te da se treba zalagati za nultu stopu nasilja. „Potrebno je osvijestiti i senzibilizirat javnost o ovom problemu te ukazati svima, a posebice ženama, da se bilo koji oblik nasilja u obitelji ne smije tolerirati te da ga trebaju prijaviti“ poručila je Puh Belci.

U mimohodu koji se kretao od Foruma, preko Portarate i Flanatičke ulice do Tržnice sudjelovali su i predstavnici i aktivisti Sigurne kuće Istra na čelu s predsjednicom Jadrankom Černjul i koordinatoricom Brankom Žužić, kao i načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac Maksić, direktorica TZ Pula Sanja Cinkpan Korotaj te predstavnici ostalih institucija.

"U ovoj godini u Hrvatskoj ubijeno je 9 žena, dok je prošle godine njih 18. Zapanjujući je podatak da je čak šest žena stradalo od ruku nasilnih sinova i kćeri" konstatirala je Branka Žužić nadodavši kako je nasilje nad ženama u proteklih petnaestak godina znatno eskaliralo. Primjerice, u posljednjih deset godina ubijeno je 250 žena, a u 15 godina čak 336. „Stoga Sigurna kuća Istre na ovaj način želimo upozoriti na neefikasnost sustava, na potrebu daljnjeg osvješćivanja građanstva i potrebu uspostave prevencije od malih nogu“ istaknula je Žužić pritom pozvavši sve da prijave nasilje Sigurnoj kući Istra na broj 052/500-148 ili na broj policije 192.

Nakon mimohoda u zrak su, kao simbol sjećanja na sve ubijene žene žrtve obiteljskog nasilja, pušteni crni baloni. Na Narodnom trgu ujedno je i postavljen info punkt Sigurne kuće i Policijske postaje Pula s promotivnim materijalima.