Novosti

26/10/2017

Otvorenje izložbe Sve je relativno u MSUI

U petak, 27. listopada 2017.  s početkom u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, održat će se otvorenje izložbe Aleksandra Garbina naziva Sve je relativno.
Izložba Aleksandra Garbina, nastavak je retrospektivnih prezentacija opusa istarskih umjetnika starije i srednje generacije. Aleksandar Garbin se predstavlja s pedesetak radova (skulpture, slike, crteži, objekti, instalacije, video...) nastalih u razdoblju od 1989. do 2017. godine. Cilj izložbi je upoznati publiku sa stvaralaštvom koje je kreiralo istarsku suvremenu likovnu scenu.
Aleksandar Garbin umjetnik je koji je svojim dosadašnjim radom značajno obilježio istarsku i hrvatsku suvremenu likovnu scenu. Autor u svojim radovima promišlja i konceptualizira geopolitički zemljopisni prostor, služeći se inventivnim umjetničkim postupcima.  Autor izmješta određeni teritorij iz realnog zemljopisnog okružja u drugo, izmišljeno podučje, oslobađa ga bilo kakvog sadržajnog oslonca te od činjenica stvara fikciju. Služeći se nekonvencionalnim umjetničkim jezikom, Garbin je, ne napuštajući likovne principe konceptualne provenijencije i postmodernistički naboj, na inventivan način u svoj izričaj ukomponirao interes za topografskim i kartografskim predlošcima. Premještanjem realnih zemljopisnih teritorija, Garbin osvaja i tvori izmišljene i nepostojeće države što ne samo da govori o ludičkom duhu i ironično razmišljanju autora.
 
Aleksandar Garbin rođen je 1955. godine u Rovinju. Diplomirao je 1988. kiparstvo na Accademia di Belle Arti diBrera u Milanu, u klasi profesora Giancarla Marchesija i Alik Cavalierea, a magisterij je završio kod profesora Luciana Fabra. Izlaže od sredine osamdesetih godina na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada među kojima je Pollock-Krasner Foundation Grant New York iz 2005. godine.