Novosti

07/11/2017

Predavanje u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Muzičke akademije u Puli

U srijedu, 08.11.2017. u 19:00 sati na Muzičkoj akademiji u Puli (Rovinjska 14, Pula)  povodom 130. godišnjice rođenja Paule von Preradović (1887-1951) održat će se  predavanje pod naslovom " Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone".

Vremenski okvir predavanja čine dvije austrijske himne  - od 1797. godine, kad je Joseph Haydn skladao himnu Habsburške monarhije, s melodijom istovjetnom jednom napjevu gradišćanskih Hrvata, do 1947. godine, kad je za novu himnu Republike Austrije tekst
napisala pjesnikinja Paula von Preradović, unuka pjesnika Petra Preradovića. U predavanju su opisani primjeri u kojima se na glazbenom planu ove dvije kulture dodiruju i prepliću. Predavanje će održati muzikologinja Marijana Pintar, viša leksikografkinja u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža iz Zagreba. Održava se u sklopu događanja pod nazivom "Hrvatska i Austrija. Zajedno u kulturi",  u okviru teme "Kalliope Austrija – Žene u društvu, kulturi i znanosti". Organiziraju ga  Austrijski kulturni forum Zagreb i Muzička akademija u Puli.