Novosti

17/11/2017

Otvoreni 13. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Danas su u Vodnjanu svečano otvoreni tradicionalni 13. po redu Dani mladog maslinovog ulja na kojima svoja vrhunska maslinova ulja i ostale proizvode i usluge ove godine nudi rekordan broj od 110 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Ova tradicionalna manifestacija pridonosi afirmaciji vodnjanskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje je danas itekako prepoznatljiv autohtoni vodnjanski brend, a u svjetskim razmjerima jedno od najboljih maslinovih ulja.

Brojne okupljene pozdravio je pulski gradonačelnik Boris Miletić. „Ovo je jedna lijepa istarska priča koja njeguje trud i zalaganje maslinara ali jednako tako njeguje našu tradiciju. Vjerujem da su i naša multikulturalnost i naša gostoljubivost također motivi zbog kojih ovaj sajam iz godine u godinu posjećuje sve više ljudi. Njegujemo našu tradiciju, poštujemo starije ali jednako tako dajemo podršku mladima koji novim vizijama i inovacijama gledaju kako unaprijediti kvalitetu proizvoda“, kazao je pulski gradonačelnik.

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović podsjetio je kako je u svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei za 2018. Istra ponovo najzastupljenija regija, a najveći broj ekstra djevičanskih ulja dolazi upravo iz Vodnjana. Okupljenima se obratio i generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri te i pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić.

13. Dane mladog maslinovog ulja službeno je otvorio istarski župan Valter Flego koji je kazao kako nije slučajnost da je upravo Istra regija najbolja kad je u pitanju maslinovo ulje. „Sjajni uspjesi maslinara rezultat su ljubavi naši vrijednih ljudi, ali i rezultat slijeđenja vizije i zajedničke suradnje privatnog i javnog sektora. Uvijek težimo ka izvrsnosti i na tom ćemo putu i dalje inzistirati“, poručio je istarski župan.

Ovogodišnji 13. Dani mladog maslinovog ulja otvoreni su do nedjelje 19. studenog. I ove godine pripremljene su aktualne teme i stručna predavanja, posebne gastro radionice i vođene degustacije, obilasci matičnog i kolekcijskog nasada maslina te degustacije maslinovih ulja.