Novosti

24/11/2017

Otvorena izložba Forum Naronitanum

Tematska izložba Forum Naronitanum, čiji su autori Miroslava Topić i Toni Glučina otvorena je danas u Augustovom hramu.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci prisustvovala je otvorenju izložbe te se obratila s nekoliko prigodnih riječi :

„Zahvaljujem autorima izložbe što su s nama podijelili ove razne povijesne predmete i čestitam im na radu. Mi u Puli imamo ono što vi u Naroni nemate, i obrnuto, ali zajedno smo savršeni, stoga zahvaljujem muzeju u Naroni što zajedno  našim muzejom surađuje niz godina.“

Izložba je dio niza događanja kojima Arheološki muzej Narona obilježava 10 godina rada Muzeja kao samostalne ustanove.  Izložbom se predstavljaju rezultati sustavnih arheoloških iskopavanja na lokalitetima Forum i Gornje njive u Vidu, koja su provedena u razdoblju 1993. – 2001. godine pod vodstvom prof. dr. sc. Emilija Marina, tadašnjega ravnatelja Arheološkog muzeja – Split. Kronologija istraživanja i različite vremenske faze života na tim lokalitetima prikazani su tlocrtima terena, fotografijama nastalim tijekom istraživanja, crtežima predmeta te 3D rekonstrukcijama arhitekture i pokretnih arheoloških nalaza datiranih od 2. st. pr. Kr. do sredine 9. st. po. Krista.

 Postav predstavlja svojevrstan hod kroz povijest Narone od rimskoga kasno republikanskog razdoblja do ranoga srednjega vijeka.