Novosti

27/11/2017

Održana Plenarna sesija gradova kandidata za titulu EPK 2020

Grad Pula bio je finalist natječaja za Europsku prijestolnicu kulture 2020 titulu koju je u konačnici ponjela Rijeka.
Dana 24.11.2017.  u sklopu konferencije o sudioničkom upravljanju u Rijeci održana je Plenarna sesija gradova kandidata na kojoj je dogovorena moguća područja suradnje na projektu Rijeka 2020 - EPK te je usvojena zajednička izjava o suradnji na projektu Europske prijestolnice kulture 2020.


Ovaj je dogovor od velikog značaja za Rijeku ali i Pulu,  Dubrovnik, Zagreb, Split,  Đakovo, Osijek, Zadar i Varaždin iz razloga što su gradovi  za vrijeme priprema svojih kandidatura i prijavnih knjiga uložili brojne financijske i kreativne resurse, te izradili nove kulturne strategije pa je zaključeno da je te resurse potrebno i iskoristiti.

Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020, u obraćanju novinarima nakon sastanka podsjetila je na činjenicu da je Europska prijestolnica kulture projekt s jakom europskom dimenzijom od nacionalnog a ne samo lokalnog značaja, te da će Hrvatska 2020., osim što će imati Europsku prijestolnicu kulture, ujedno predsjedati i Europskom unijom što je velika prilika za kulturnu promociju cijele zemlje na europskoj razini.
„Ovaj sastanak bio je uistinu važan i prvi je takav sastanak nakon proglašenja Rijeke Europskom prijestolnicom kulture.
Razgovaralo se ne samo o programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture nego i o drugim značajnim pitanjima u području kulturnih politika.
Rijeka je predložila nekoliko konkretnih područja u kojima se može uspostaviti suradnja. Prije svega, u obrazovnom programu „Učionica“ te u programu međunarodnih konferencija i skupova „Diplomacija“ s ciljem jačanja kapaciteta kulturnog i kreativnog sektora u našim gradovima te povezivanja s međunarodnom, primarno europskom kulturnom scenom“, kazala je Irena Kregar Šegota.
Naime, u okviru projekta EPK, Rijeka provodi opsežan program učenja za kulturni i kreativni sektor, dio kojeg je i konferencija o sudioničkom upravljanju u organizaciji Zaklade „Kultura nova“ koja se upravo održava i čiji je EPK partner.
Istaknula je i da se s gradovima razgovaralo o podršci u komunikaciji projekta, prije svega u smislu razvoja publike, te o programskoj suradnji.
„Već i za vrijeme kandidature, a pogotovo sada, razvijena je suradnja s brojnim ustanovama, umjetničkim organizacijama, udrugama, tvrtkama i/ili pojedincima iz gradova partnera koji sudjeluju u programu Rijeka 2020 i tako promoviraju svoju lokalnu kulturnu scenu, i ona će se i dalje razvijati.
Programska suradnja može ići i u smjeru realizacije nekih od programa koji su bili predloženi u knjigama prijave drugih gradova, onima koji su značajni za njihovu sredinu, uz mogućnost prezentacije u okviru programa Rijeka 2020.
Također smo predložili i mogućnost zajedničkih, koprodukcijskih programa koji bi svoje premijere imale u Rijeci a zatim i u drugim hrvatskim gradovima“, kazala je Irena Kregar Šegota te naglasila da je ovaj projekt i titula velika prilika za Razvoj Rijeke, Primorsko-goranske županije ali i za ukupni razvoj kulture u Hrvatskoj.

Na konfereniciji i Plenarnoj sesiji sudjelovala je  pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber koja je u ime Grada Pule prihvatila suradnju s Gradom Rijekom na ovom najzahtjevnijem projektu u području kulture.