Novosti

13/12/2017

Obilježeno 60 godina rada Dječje knjižnice Pula.

U ponedjeljak, 11. prosinca 2017. prigodnim programom obilježeno je 60 godina rada Dječje knjižnice Pula.

Dječja knjižnica obiljžila je svojih 60 godina uspješnog rada: 11. prosinca 2017. pregršt iznenađenja dočekao je korisnike - nekadašnje i sadašnje, velike i male.
Rođendansko druženje upotpunili su brojni suradnici i prijatelji Dječje knjižnice: udruga Piccoli terremoti i maestra Ester Richter Kontošić otpjevali su nekoliko pjesmica na talijanskom jeziku, udruga Medulin Art gostovala je s modnom revijom nakita Maje Črljenko inspiriranog djelima dječje književnosti, pjesmom su se predstavili mališani iz Malog zbora Zvjezdice Dječjih vrtića Pula te plesom plesači iz Plesne igraonice Veruda i Predškolske ustanove Mali svijet koje su pripremile njihove vrijedne odgojiteljice i voditeljice, sakupljačica slikovnica Tamara Teković predstavila je neke od najstarijih hrvatskih slikovnica. Bili su tu još i udruga za pet therapy i četveronožni prijatelj knjiga Argo, brojni kreativci, učiteljice, odgajateljice...
Posebno čast Dječjoj knjižnici ukazala je doktorica Mirjana Žmak, koja je u nedjelju na Sa(n)jmu knjiga dobila nagradu "Dr. Ivo Borovečki" u iznosu od tisuću kuna za kupovinu knjiga kao najčitateljica, a kupljene knjige poklonila je upravo Dječjoj knjižnici.
Proglašeni su i dječji najčitatelji, koji su u proteklih godinu dana pročitali najviše knjiga i ispunili čitateljsku putovnicu, a to su Mirna Jurić s pročitanih 200 knjiga, koja pohađa OŠ Kaštanjer, potom Nika Petković iz Područne škole Štinjan s pročitanih 120 knjiga te trećeplasirani je Mihovil Kaić iz Osnovne škole Centar koji je pročitao 100 knjiga.
Druženje je nastavljeno u dobrom raspoloženju uz mini radionicu "terremotića" i kreativki iz Medulin Arta te nezaobilaznu tortu.
- Posebno mi je drago da knjižnica slavi šezdeseti rođendan, da je u proteklih šest desetljeća ugostila brojnu djecu od kojih mnogi sada dovode i svoju djecu i unuke ovdje, da se tradicija nastavlja. Tu se stalno održavaju brojne kreativne i jezične radionice, predstave i druga zbivanja. Knjižnica je moja vršnjakinja, i nadam se da ćemo u zdravlju zajedno proslaviti i stoti rođendan, kazala je knjižničarka Dječje knjižnice Vlasta Šajina Sošić.
Počeci Dječje knjižnice vezani su uz Društvo "Naša djeca" koje utemeljuje Dječju knjižnicu 1957. godine. U sastavu Društva bila je do 1970. godine, a nakon toga pripojena je tadašnjoj Općinskoj knjižnici i čitaonici Pula. Ona je sastavni je dio Gradske knjižnice i čitaonice Pula, prostorno smještena na drugom katu Dječjeg centara u Radićevoj ulici na broju 22.
Dječja knjižnica namijenjena je predškolskoj djeci, djeci i mladeži osnovnoškolske dobi, ali i svima onima koji se na bilo koji način bave djecom (roditelji, odgojitelji, učitelji, studenti pedagoških usmjerenja).
Knjižnica posjeduje bogat i raznolik fond knjiga primjerenih svim uzrastima svojih korisnika. Knjižnična zbirka uključuje slikovnice, dječju književnost, književnost za mlade, referentnu zbirku, znanstveno-popularnu literaturu za djecu i mlade, priručnike za roditelje, stripove, dječje časopise, igračke, društvene igre i AV građu.

U knjižnici možeš pronaći svašta
tu caruju slova, tu vlada mašta
ali najveću čaroliju krije
dječje lice kada se smije
od sreće tada poskakuju i slova
Dječja je knjižnica ostvarenje tvojih snova
na rođendan svoj te zove
poželi joj naslove nove
zajedno da nastavite let
u znanja i mašte svijet!

Feodora Gubaš Štifanić