Novosti

02/02/2018

Liftom iz Zerostrassea prema utvrdi na Kaštelu

U današnjem tiskanom izdanju Glasa Istre objavljen je članak naslova „Liftom iz Zerostrassea prema utvrdi na Kaštelu" u kojemu se ističe kako Pula kroz projekte koji će se provesti putem ITU mehanizma namjerava valorizirati, revitalizirati i unaprijediti  kulturnu i povijesnu baštinu.

Tekst članka prenosimo u cijelosti:

"Pula kao nekadašnja glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije itekako se može pohvaliti bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem te nizom utvrda. Pulsko nasljeđe koje uključuje cijeli fortifikacijski sustav uistinu je kolosalan, posebno gledajući da je riječ o još uvijek skrivenom turističkom potencijalu koji "samo" čeka da ga se u potpunosti turistički eksploatira.

Valorizacija baštine

Inače, sustav, koji sačinjavaju tri obrambena fortifikacijska prstena oko Pule, sastoji se od 26 utvrda, osam topničkih bitnica, 60 baterija, rovova i podzemnih tunela sagrađenih u periodu od 1813. do 1918. godine radi zaštite središnje ratne luke austrougarske mornarice. Upravo kroz projekt "Pulski fortifikacijski sustav Grada Pule kao novi kulturno-turistički proizvod" Grad Pula namjerava valorizirati, revitalizirati i unaprijediti ovu kulturnu i povijesnu baštine. Urbano područje Pula, kroz ITU mehanizam u sklopu specifičnog cilja "6c1 - Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine", provest će aktivnosti radi poboljšanja sustava upravljanja baštinom. Cilj je obnoviti i zapuštene industrijske zone i vojne objekte te ih staviti u funkciju turizma. Među nekolicinom projekata, koji su se našli na listi strateških projekata i planiraju se realizirati, nalazi se upravo i projekt jačanja pulskog fortifikacijskog sustava.

Sama revitalizacija pulskih fortifikacija započela je putem EU fondova kroz projekt prekogranične suradnje Adrifort, sa štinjanskim utvrdama Punta Christo, Munida, Monte Grosso s bitnicom Valmaggiore i baterijom Zonki.

- Kroz ovaj projekt oživjet će se bogata povijest pulskog fortifikacijskog sustava. Liftom će se povezati mletačka utvrda na Kaštelu s austrougarskim tunelom, današnjim ZeroStrasseom te tako stvoriti nova turistička ponuda koja predstavlja sinergiju između baštine i kulture življenja, pojašnjava pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić i dodaje da će pravilno valorizirana baština, turistički suvremeno prezentirana, služiti kao poluga za unaprjeđenje i jačanje turističke ponude u Puli.

Spajanje dvije različite kulturne znamenitosti, mletačku i austrougarsku, koje svaka za sebe predstavljaju dio povijesnog razdoblja grada, a nalaze se u istom prostoru, odnosno jedna ispod druge, povezat će se kako bi se stvorio snažan sinergijski efekt. U sklopu projekta planira se povezivanje liftom utvrde Kaštel s ostatkom fortifikacijskog sustava i podzemnih tunela Zerostrasse, a kako bi se dodatno oživjela i dočarala povijest utvrda objekti će se opremiti najmodernijom multimedijalnom tehnologijom. Time se namjerava proširiti ponuda na kulturnoj karti Urbanog područja Pula. Kada projekt bude realiziran, namjera je kroz razne manifestacije i događanja privući građane i goste.

Novi prilaz Kaštelu

Iz Grada Pule ističu da se cjelokupni projekt priprema u suradnji s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Puli, uz čiju su suglasnost već izvedena geomehanička istraživanja koja su potvrdila mogućnost realizacije zahvata ugradnje lifta. Također, izdana je suglasnost na idejno rješenje planiranog zahvata te projekt uređenja šetnice oko Kaštela, uz otvaranje novog pristupa koji bi se realizirao uz zgradu Sveučilišne knjižnice. Uz prethodno navedene, planirana je i realizacija nužnih radova obnove i uređenja dijelova utvrde Kaštel, osposobljavanje ugostiteljskog objekta u prostorima utvrde, osiguravanje pristupa za invalide te uređenje sanitarnih čvorova za potrebe posjetitelja.

- Grad Pula je uvidio važnost očuvanja, zaštite i obnove cijelog fortifikacijskog sustava te njegovog oživljavanja, odnosno stavljanja u funkciju turizma. Naš plan je nastaviti obnavljati pulske utvrde i ostale kulturne znamenitosti kako bi svrsishodno egzistirale i u današnjici, kazao je Matić i istaknuo nekoliko pozitivnih primjera dobrog gospodarenja utvrdama, a među njima su utvrda na Verudeli - Aquarium te utvrde Bourguignon, Casoni Vecchi, Punta Christo, Monte Gosso i druge."