Novosti

15/03/2018

Obilježen Svjetski dan prava potrošača predavanjem za mlade

Danas se u Gradskoj vijećnici u Puli održalo predavanje za mlade povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača. Interaktivno predavanje vodila je Hana Jurić, predsjednica Društva za zaštitu potrošača Istre te voditeljica Savjetovališta za potrošače Pula.

Prisutne je u ime Grada Pule pozdravila Lena Radunić iz Upravnog odjela za kulturu te naglasila važnost edukacije mladih koji trebaju težiti ka tome da od pasivnog konzumenta postanu aktivni potrošači svjesni svojih prava. S istim ciljem je organizirano i navedeno predavanje koje je proizašlo iz suradnje obrazovnog sustava, civilnog društva i Grada Pule.

Predavanju su nazočili članovi Savjeta mladih Grada Pule predvođeni predsjednicom Nadom Katić, učenici Gimnazije Pula  u pratnji profesora Filipa Zoričića i studenti Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije koji su predavanje saslušali u sklopu kolegija Društveno odgovorno poslovanje nositeljice, profesorice Tee Golje.

Mladi su bili vrlo zainteresirani za raspravu, postavili su niz pitanja o pravima potrošača, razmijenili su svoja pozitivna i negativna iskustva te tražili savjete o postupanjima u različitim situacijama s kojima su se dosad susreli.

Predavanje je organizirano u sklopu provedbe aktivnosti Lokalnog programa za mlade Grada Pule kojem je jedan od najvažnijih strateških ciljeva uspostava međusektorske suradnje institucija, ustanova, udruga civilnog društva i javnog sektora s ciljem edukacije mladih o različitim temama od njihova interesa.

Svjetski Dan prava potrošača prilika je za promicanje temeljnih prava svih potrošača, sa zahtjevom da se ta prava poštuju i štite. Ujedno je i prilika da se iskažu stavovi protiv tržišnih zloupotreba i društvenih nepravda koje krše i ne poštuju prava potrošača. Consumers International objavio je da je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prava potrošača „Učinimo digitalna tržišta pravednijima”. Nadovezujući se na uspjeh kampanje #BetterDigitalWorld iz 2017., ovogodišnja kampanja će služiti za promicanje pristupačnijih, sigurnijih i pravednijih digitalnih tržišta diljem svijeta.

Više o Društvu za zaštitu potrošača Istre i njihovim aktivnostima, moguće je pronaći ovdje.