Novosti

19/03/2018

Održano predavanje „Homogenizacija katastarskih planova“

U Gradskoj palači u Puli prošloga se tjedna održalo predavanje na temu homogenizacija katastarskih planova koje je organizirao Područni ured za katastar Pula-Pola.

Prisutne je, kao domaćin, pozdravio Pročelnik Područnog ureda za katastar Pula-Pola  dr.sc. Aldo Sošić koji  je izarzio zadovoljstvo da se ovo predavanje održava u Puli te zahvalio  Gradu  na podršci i zaželio uspješan rad kolegama koji rade na ovom pilot- projektu.

Predavanju su nazočili Jeronim Moharić, stručni savjetnik Državne geodetske uprave na poslovima homogenizacije katastarskih planova i Jozo Katić,voditelj povjerenstva za homogenizaciju katastarskih planova te svi Voditelji Odjela za katastar u Istri, djelatnici katastara iz Istre koji će izravno nadzirati ovaj proces, kao i djelatnici izvoditelja iz firme“Geoprojekt d.d.Opatija„ iz Opatije.

Kao što su i predavači Mohorić i Katić istaknuli Područni ured Pula-Pola je jedan od devet( od 21) Područnih ureda u Republici Hrvatskoj koji su ušli u ovaj  pilot- projekt homogenizacije katastarskih planova.

Homogenizacija katastarskih planova je tehnički zahvat koji se provodi u svrhu poboljšanja položajne i geometrijske točnosti katastarskih planova izrađenih grafičkom metodom izmjere,a na temelju identičnih točaka iz katastarskog plana i stvarnosti koje mogu biti određene iz digitalnih ortofoto karata (DOF),Hrvatske osnovne karte (HOK),terenskim mjerenjima,odnosno iz postojećih geodetskih elaborata.

Ovaj projekt je dio Projekta IPA 2010 koji uključuje pilot-projekt pripremnih radova i razvoj tehničkih specifikacija za dvije važne aktivnosti: harmonizaciju podataka zemljišnih knjiga i katastra te homogenizaciju katastarskih planova.

U ovom projektu u Istri će se, u prvoj fazi, homogenizirati katastarski planovi u  55 katastarskih općina.

Na ovom predavanju prikazan je postupak homogenizacije na primjeru  k.o.Vižinada.Postupak homogenizacije trajati će do kraja mjeseca srpnja 2018.godine.