Novosti

06/04/2018

Pulski gradonačelnik Boris Miletić čestitao Svjetski dan Roma

Povodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. travnja, gradonačelnik Pule Boris Miletić predsjedniku Vijeća romske nacionalne manjine uputio je prigodnu čestitku:

„U  ime Grada Pule i svoje osobno,  svim pripadnicima romske nacionalne manjine  čestitam Svjetski dan Roma koji se tradicionalno obilježava u brojnim krajevima diljem Europe i svijeta.

Pula se ponosi suživotom, različitošću i bogatstvom naših manjina te sam uvjeren u uspješan nastavak naše obostrane suradnje i prijateljstva. Želim vam da se i dalje ugodno osjećate u Puli i Istri, a mi ćemo nastaviti, našim brojnim zajedničkim kulturnim i ostalim programima podizati standard i poticati vidljivost te zastupljenost pripadnika Romske zajednice u našem gradu i regiji.“

 

GRADONAČELNIK

Boris Miletić

 

Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na 8. travnja 1971., kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. Na tom je kongresu prihvaćen međunarodni naziv "Rom", što na romskom jeziku znači "čovjek", a taj je naziv službeno zamijenio brojne dotadašnje nazive za pripadnike romskog naroda. Službenim jezikom Roma proglašen je romani chib, službenom himnom stara romska pjesma "Gyelem, gyelem" (Idem, idem), a donesena je i odluka o romskoj zastavi, u zelenoj i plavoj boji koje simboliziraju zemlju i nebo te s velikim crvenim kotačem u sredini, simbolom romskih putovanja.